Закъснявате ли често за работа сутрин?

А оставаме ли също толкова често след работа, за да компенсираме закъсненията?

Закъснявате ли често за работа сутрин Повече от очевидно е, че в момента в България е нормално и допустимо да се закъснява за работа. В стремежа си да се поддържа спокойна и креативна атмосфера в офиса много шефове са склонни да си затварят очите за закъсненията сутрин. Нещата обаче не свършват с това. Колко време „загряваме” преди да заработим сутрин? Колко време прекарваме в пушене на цигари? В сърфиране из интернет и дълги обедни почивки? Така неусетно „крадците на време” все повече се окопават във вярата си, че тези неща са полезни и им се полагат.

Има страни, в които заплащането се определя на час. Това позволява много по-либерално отношение към служителите и по-малко напрежение у работодателите, които иначе не рядко са в пъдарска функция.
Разбира се, съществуват и компании, които биха санкционирали свой служител за закъснение, чрез удръжка от месечното заплащане или дори уволнение. Едва 19% от анкетираните се тревожат, че могат да изгубят работата си при закъснения. За други 20%, обаче, това е ежедневие. Фирмите, които имат фиксирана политика по отношение на работното време със сигурност имат своите проблеми по отношение на ефективността на работа. Те обаче са стъпили на здрав фундамент – правила, отговорност, санкции.
Закъсненията на 50% от служителите, обаче, оказват влияние и на цялостната атмосфера в екипа, качеството на работа и управление.

Интересна мярка, въведена по летищата напоследък, е електронна система,която не отваря вратата за закъснели служители, стюардеси, пилоти. Една секунда по-късно и пропускаш полет. Понасяйки съответните глоби и трупайки черни точки. Аналогична система е въведена и за пътници, които до скоро можеха да бъдат допуснати по милост и със съдействието на служителите в последната минута.

Въпреки че в бизнеса няма нужда от такива безпощадни санкции и ограничения, си струва да се замислим можем ли да спазваме приетите правила в работата. И какво ако отиваме навреме и спокойно подготвим и стартираме деня си?

 • Отговори
  Брой
 • Постоянно. Трудно организирам времето си сутрин.
  65
  9,04 %
 • Понякога.
  97
  13,49 %
 • Почти никога. Страхувам се да не загубя работата си.
  237
  32,96 %
 • Почти никога. Иначе не мога да си свърша работата.
  320
  44,51 %