Pressreleases

Обявите за работа достигат ниските нива от първия локдаун през пролетта на 2020 г.

Friday, 08 January 2021
 
През декември вече отчитаме двуцифрен спад на предложенията за всички отрасли
 
 
Започналата през октомври 2020 г. негативна тенденция при броя на публикуваните обяви за работа във водещите сайтове у нас, засили осезаемо цифровите си (и социални) отражения през декември. Редовният месечен анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger отчита с 19% по-малко нови предложения за работа спрямо предходния месец ноември 2020 г. И цели 44% по-малко обяви за търсене на нови служители спрямо декември 2019 г. Така нивото на публикуваните предложения достигна отново ниските си стойности от пролетта на миналата година – малко след началото на коронакризата.
 
Още миналия месец ви информирахме, че негативната тенденция на все по-малко публикувани обяви вече засяга всички сектори у нас. За жалост, през декември вече отчитаме, че този спад е пораснал до двуцифрен за всички отрасли.

С най-голям спад са обявите в секторите Строителство (-28%), Здравеопазване и фармация (-27%) и Производство (-20%). При останалите отрасли намалението е: Изкуство (-17%), Търговия и продажби (-16%), Хотелиерство и ресторантьорство (-14%), Маркетинг (-14%), Логистика/ транспорт (-14%), Административни дейности (-13%) и Счетоводство, одит, финанси (-11%). За втори пореден месец има спад и в предложенията за нова работа в сектора ИТ, като през декември той е 11%.

Дяловото разпределение на обявите по отрасли се запазва почти същото като през предходните 2 месеца. С най-голям дял са тези в сектора Търговия и продажби (17%). Поради по-големия спад в сектора Производство (-20%), за първи път той преотстъпва второто място на сектора ИТ (14%) и се нарежда след него с 13% дял от общия брой публикувани обяви.
 
Предложенията за работа във водещите областни градове представляват 73% от всички обяви през изминалия декември, като почти половината от тях продължават да са съсредоточени в София (48%).
 
Броят на обявите в тези градове също е намалял, както следва: София (-18%), Пловдив (-18%), Варна (-22%), Бургас (-14%), Русе (-20%) и Стара Загора (-23%).

Основната причина за намаленото предлагане на работа продължава да е икономическата обстановка в страната, повлияна от коронакризата. Има и още един фактор, характерен за всеки декември – коледните и новогодишни празници, заради които традиционно много работодатели спират временно публикуването на обяви за работа.

Прогнозираме, че в началото на новата година тенденцията ще се промени и броят на публикуваните обяви ще нарасне, като това ще се случи плавно, основно в секторите с водещ дял Търговия и продажби, ИТ и Производство. Екипът на JobТiger ще продължи да следи и отразява изменението при обявите за работа и през 2021 г.
Back
NCD2024 Banner
Zaplatomer Banner