• "Ден на кариерното развитие" във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"

  вторник, 08 декември 2009
  Наблюдения и мисли на няколко Джобтигъра, посетили форума

  Ден на кариерното развитие във ВТУВ средата на миналата седмица, на 02.12.2009г. във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" се състоя форумът за студентски стаж и работа "Ден на кариерното развитие", организиран от Университетски кариерен център и Филологически факултет. Сред петнадесетте компании, взели участие в инициативата по традиция се включи и Джобтайгър.

   Основното, към което проявяваха интерес студентите бяха предложенията за работа за гр.Велико Търново, и Джобтайгър отговори на търсенията им с такива отворени позиции. По-малка част от тях, най-вече студенти от четвърти курс, разглеждаха предложенията за работа и за по-големите градове в страната. Разбира се, гъвкавост проявяваха и студенти от останалите курсове, но само по отношение на временна заетост през лятото след приключване на изпитната сесия.

  Без да е вече новост – активността на студентите беше на високо ниво – като се започне от добрата посещаемост – около петстотин студенти присъстваха на форума и се завърши като цяло с добрата подготовка, която студентите имаха. В общи линии те бяха набелязали нуждата си - правеха впечатление, че знаят какво искат и търсят, идваха с директни въпроси, разполагаха с документи, с които да кандидатстват. Разбира се, не всички от автобиографиите бяха добре оформени, но все пак по-важното бе желанието на студентите да подобрят документа си - въпреки, че не всички автобиографии бяха на ниво студентите бяха отворени за съвети и имаха желание да подобрят начина, по който изглеждат документите им. Имаше такива, които се притесняваха да добавят трудов опит, придобит по време на студентски бригади в чужбина, подценявайки значението им, както и обратното – такива, които надценяваха тяхното значение. Притеснение изразиха и тези, които са работили само за семейни фирми до този момент. Добро впечатление направи отвореността на младите хора, желанието им за разговор, готовността да получат насоки за професионалната си реализация.

  Нямаше как да не стане дума и за предстоящия Форум "Кариери" 2010, който ще бъде организиран в началото на следващата година, предвид и надеждата на младите специалисти за по-голям избор от стажантски програми. Поговорихме с какво тази година форумът ще бъде по-различен и как ползата му е решаваща и за студентите, и за работодателите.

  Не може да не изразим и удовлетворение от факта, че редица студенти се свързаха с нас след "Ден на кариерното развитие", било за да предоставят автобиографиите си в перспектива, било за да получат консултации по отношение на търсенето на работа или най-общо казано, да получат повече информация за пазара на труда.

  В крайна сметка тази активност и мотивация от страна на студентите няма как да не им помогне в осъществяване на целите, които са си поставили.
ПВСЧПСН
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1