Най-напред трябва да сме наясно с клопките по време на интервю и след това да се подготвим и да практикуваме, за да не се случват на нас. По-долу следват десет от клопките, от които трябва да се пазите.
 
6. Използвате неподходящ език – “пичове, знаете какво имам предвид”
 
По правило на интервюто трябва да използвате професионален език. Пазете се от жаргонни думи или подмятания за възраст, раса, религия, политическа принадлежност или сексуална ориентация – с това много бързо могат да затръшнат вратата след вас.

7. Държите се дръзко, прекалено самоуверено, като местния бабаит

Отношението играе основна роля за успеха на вашето интервю. Необходим е деликатен баланс между увереността, професионализма и скромността. Дори и да разигравате сцена, за да демонстрирате способностите си, не бива да прекалявате. Не бива и да сте прекалено резервирани, разбира се.

8. Не отговаряте на въпроса, който ви е зададен – впускате се в обяснения, без да помислите

Когато интервюиращият ви попита за пример, когато сте направили нещо, той очаква от вас примери за поведението ви в минали ситуации. Ако не дадете конкретен пример, не само че не отговаряте на въпроса, но и изпускате възможността да докажете способностите си и да разкажете за уменията си.

9. Не задавате въпроси – пропусната възможност, за която ще съжалявате

Когато бъдат попитани дали имат въпроси, повечето кандидати отговарят “не”. Грешен отговор! Изключително важно е да задавате въпроси. Това показва, че проявявате интерес към компанията. Освен това е и възможност вие самите да разберете дали това е правилното място за вас. Най-добрите въпроси се пораждат, ако сте слушали внимателно какво се е обсъждало по време на интервюто и поискате допълнителна информация.

10. Oтчаяно искате работата – “Моля ви, моля ви да ме наемете!"

Надпреварата е ожесточена и вие имате нужда от тази работа. Но когато използвате подхода на отчаяно нуждаещия се, изглеждате по-малко уверен в себе си. По време на интервю спазвайте три основни принципа – самообладание, спокойствие и самоувереност. Знаете, че можете да се справите с работата, така че остава да убедите интервюиращия.
 
 
Всички сме хора и правим грешки. Можем да се смеем на себе си за случаите, когато езикът ни се е връзвал или сме забравяли името на някого, дори на най-близките си. На интервю обаче трябва да сме възможно най-добре подготвени. Ако се случи да направите грешка, спомнете си, че всички сме хора и се поучете от нея. А междувременно си направете домашното и се подгответе добре.