Жените в областта на информационните технологии
Когато стане въпрос за технологии, едва ли няма да се съгласим, че жените бързо могат да се ядосат, ако не могат лесно да се справят с даден интернет сайт или софтуерна програма.

Защо?
Може би една от причините е, че много малко жени са заети в областта на проектирането на телефони или пък в IT сектора. Въпреки, че жените са по-голям потребител на технологии в сравнение с мъжете, повечето от тях просто не са привлечени от това да работят именно в тези области. В интерес на истината жените, които имат интерес да работят в IT сектора и тези, които кандидатстват по различни технически програми в университетите, се увеличават, но с бавни темпове.

Какво казват жените, заети в сектора?
Повечето споделят, че дори и да обичат да работят с колегите си в екипа и да намират комуникацията с тях за лесна и удобна, са на мнение, че ако към екипа се присъединят още една, две жени това няма да навреди, а дори ще повиши динамиката в отдела. Те също смятат, че мъжете винаги се състезават кой може да направи най-много, докато жените са по-целенасочени и по-услужливи.

Направените анализи за броя на потребителите на технологии сочат, че 83% от всички покупки на технологии за домашни цели са направени предимно от жени. Това включва компютри за домашни цели и други дребни електроуреди за лично ползване. В същото време в областта на високите технологии от заетите едва 27% са жени.

Изследването също показва, че от 1986 г. до 2006 г. броят на жените в САЩ, които са получили бакалавърски дипломи в IT технологиите, се е покачил от 21% на 36%. Специалистите твърдят, че причините за ниския интерес на жените точно в тази област е всеобщото мнение, че в сектора работят и учат странни хора с нестандартно мислене.

Нуждае ли се секторът от повече жени?
Категорично да! Една от най-честите критики, които търпят интерфейс платформите, са по отношение на удобството и леснотата, с която трябва да се работи. Имайки предвид, че мъжете стандартно се съсредоточават върху самата функционалност и изпълнението от чисто технологична гледна точка, жените биха били полезни в областта на дизайна, където имат по-силно развито чувство на интуиция за достъпност и леснота.

Жените в IT също така споделят, че им е много по-спокойно да работят с мъжете в отдела, тъй като не се налага да се справят с емоционалността и хормоните, които жените често влагат в ежедневието си. Но не отричат, че понякога им се иска да имa още някой, който да мисли като тях, дори и само за подкрепа. Освен това, те вярват, че всичко зависи от разнообразието на гледни точки в екипа и как това ще доведе до създаването на по-добър продукт. Продукт, който е създаден от една хомогенна група с еднакви виждания, често има много недостатъци.

Ръководителят на отдел "Информационни технологии" в една от най-големите софтуерни компании в САЩ споделя, че малкият брой на заетите в областта жени, както и бавният темп, с който се увеличава броя на желаещите, я обезсърчава. Тя също споделя, че повечето хора вярват и са предубедени, че това е мъжка работа. Особено днес, когато става въпрос за по-техническите длъжности в компанията, чиито представител е тя, жените заемат едва 10% от всички служители. Докато в другите отдели като Счетоводство, Администрация и Човешки ресурси, жените заемат около 50% от заетите.
"Най-трудно ни е да намерим жени, които да работят директно с машините и хардуерната част, като компютрите и мрежите. А това е съществен проблем, защото дори и една жена в отдела би помогнала на екипа да разглежда проектите под различен ъгъл." – споделя тя.

Повечето "Специалисти човешки ресурси" също са на мнение, че с удоволствие биха разглеждали кандидатурите на жени в IT, ако имаше повече от тях. Те вярват, че жените в отдела имат своя собствена индивидуалност и роля и че екипът е различен, ако нея я няма. Разбира се, целта на компаниите е да назначават ентусиазирани и квалифицирани специалисти без значение от техния пол, но биха били по-доволни, ако броя на жените е по-голям. Днес съотношението на кандидатите по IT длъжностите е 10 мъже и 1 жена, често разликата е дори по-голяма.

Разбира се, ако все пак сте решили да работите в областа на високите технологии, трябва преди всичко да се отървете от всички предразсъдъци, че това е поле за мъже. Длъжностите, изискващи математически и технически познания, ще продължават да нарастват с бързи темпове поне до 2016 година.

Няколко насоки и разяснения за тези, които имат интерес в IT областта:
  1. Започнете кариерата си със стажантска позиция; така ще разберете точно какво представлява интерес за вас и може да го превърнете в дългосрочно кариерно планиране.
  2. Много от IT служителите започват като "Специалисти обслужване на клиенти", осигурявайки на клиентите и патньорите на фирмата технически консултации и съдействие.
  3. Има много възможности за работа в IT, дори и в компaнии, които не са пряко свързани в създаването на софтуерни или хардуерни продукти и услуги.
  4. Едни от най-развиващите се длъжности са именно тези в областта на IT, породено от непрестанното развитие на технологиите. И за да бъдете "в крак" с новите неща, трябва непрестанно да учите и да се развивате, за да отговаряте на новите изисквания.
И още един важен факт за IT. Може би това са едни от най-лесно и обективно измеримите длъжности - или можеш да вършиш нещо, или не; или продуктът, който си създал работи безпроблемно, или не.


Назад Изпрати на приятел
Коментари (2/2)
HPP, JobTiger 2009, 1 декември 09:34
Започваме да работим по въпроса :-)
Тимур и неговите командоси 2009, 30 ноември 12:57
Тази дума "сектор" е много некоректна и май обслужва само целите на статистиката. Все една да говорим за "сектор въздушен транспорт", в който има и мъже, и жени, но едните основно са пилоти, а другите - стюардеси. Тези две позиции предполагат съвсем различни отговорности и заплащане. Обединява ги само местоработата.
И в хирургията е така - един до друг работят неврохирург (мъж) и медицинска сестра(жена). Ако добавим още една сестра, това очевидно ще е значително процентно увеличение на жените в операционната зала. Но...
Тоест, не се отчитат качествените различия менду отделните професии в "сектора". А това позволява всякакви манипулации. Например служителките в БТК част от ИТ сектора ли са или не? А една продавачка в Глобул или Офис 1? И какво общо има тяхната работа с тази на един програмист, освен че наблизо има компютър?
Без да има прецизиране, статията губи информативността си. Картината се замъглява дотолкова, че не се вижда логиката на изводите, дори когато всъщност са изброени накрая.
П.С.И това каре за коментари нещо блокира понякога, та се налага човек да сменя мащаба на екрана, за да си довърши сложната мисъл:))Оправете го, моля.
Личен коментар:
От:
Коментар:
Правила