СОЛИТРОН СД
www.solytron.bg 50 - 300 служителя

Солитрон е водещият български дистрибутор на маркова компютърна и офис техника. Компанията има 17-годишна история и е най-голям вносител в България на маркови преносими компютри, мрежово оборудване, непрекъсваеми токозахранвания, а също така ключов доставчик на монитори, сървъри и първокласни компютърни компоненти. Ние предлагаме цялата гама хардуерни изделия, необходими за изграждане на информационни системи от всякакъв клас - от малки офиси до сложни корпоративни решения. Продуктите ни са достъпни в партньорската ни мрежа в цялата страна, както и на територията на бивша Югославия.

Мисията на Солитрон
Да предлагаме на партньорите си висококачествени продукти за изграждане на съвременни информационни и комуникационни системи. Реализирането на мисията ни се гради върху:
    * предлагане на пълна гама продукти за изграждане на завършени решения (one-stop-shop)
    * избор между различни производители и марки
    * постоянно високо качество на предлаганите услуги
    * защита на интересите на търговските ни партньори - ние никога не продаваме директно на крайни клиенти
    * коректни и открити взаимоотношения с партньорите ни, като стриктно спазваме конфиденциалността на споделената търговска информация
    * установяване на приятелски отношения - ние уважаваме и ценим личностите, с които имаме бизнес-отношения

История
Солитрон е основана през 1991 г. с основна дейност: проектиране, инсталация и поддръжка на информационни системи и разработка на бизнес софтуер.
След внимателен анализ на пазара и развитието на информационните технологии, през 1993 ние взехме стратегическото решение да се концентрираме изцяло върху дистрибуторска дейност. През следващите няколко години сключихме дистрибуторски договори с 3Com, APC, Sony и Cisco Systems, и се наложихме като най-добрия дистрибутор на мрежов хардуер в България.
В търсене на нови възможности за развитие и оценявайки потенциала на пазара на компютърни системи, през 2001 г. ние направихме нова стратегическа крачка със закупуването на компанията Компютър Продъктс. Така придобихме права за дистрибуция на компютърна техника IBM и Fujitsu-Siemens, както и периферия Epson.
През следващите няколко години сключихме дистрибуторски договори последователно с Philips, Acer, Samsung и други водещи производители, за да оформим продуктов портфейл с повече от 20 световни марки компютърна и офис техника.
Трета ключова стъпка в нашата история беше решението за разпростиране на бизнеса в съседни държави. Реализацията започна с откриване на офис в Белград, Сърбия през 2003 г., като до края на 2007 г. планираме да отворим още задгранични представителства на Солитрон.
През 2004 създадохме нова компания Солитрейд, която фокусира дейността си изключително върху обслужване на дилъри, специализирани в продажбите на частни лица, на малки бизнес оранизации и средни бизнес клиенти.
Предлагане
Сега ние предлагаме пълната гама хардуер, необходим за изграждане на всякакви по големина и сложност информационни и комуникационни системи:

    * Мрежово и комуникационнo оборудване и софтуер: Cisco Systems, 3Com, Netgear, Digi, Axis, Milestone Systems, Zyxel, Panduit, Rittal, Conteg, Belden.
    * Компютърни системи и компоненти: Acer, IBM, Fujitsu-Siemens, Sony Storage, Samsung HDD, Storage & Memory Products, Patriot Memory Products, WDD HDD
    * Монитори и мултимедия: Sony, Philips, Acer, Epson
    * Периферия: Epson, Brother
    * Непрекъсваеми токозахранвания: APC, MGE Office Protection Systems

Постижения
Целенасочената работа и безкомпромисно спазване на възприетите принципи за изграждане и управление на бизнеса са в основата на отличните ни резултати. Зад отличните приходи се крие нещо много ценно за нас - уважението и лоялността на нашите търговски партньори. Понастоящем ние работим със стотици български компании в цялата страна.

Признание
Качеството на нашата работа намира независимо признание в ежегодните доклади на независимата агенция за проучвания и анализи CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co. (www.cbn-bulgaria.com). През последните години Солитрон неизменно заема лидерско място в класацията "IT Survey™ Bulgaria: Editions 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 National IT dealers' representative research":

    * №1 дистрибутор на мрежово оборудване (2002-2006)
    * №1 дистрибутор на UPS (2004-2006)
    * №1 дистрибутор на преносими компютри (2005-2006)
    * №1 дистрибутор на сървъри (№1 за 2004, №2 за 2005)
    * Топ 3 дистрибутор на персонални компютри (№1 за 2004, №2 за 2005, №3 за 2006)
    * Топ 3 дистрибутор с най-добри услуги (№3 за 2003/2004, №2 за 2005, №2 за 2006)
    * Топ 3 дистрибутор, ползващ се с най-голямо доверие (2002 - 2006)
    * Топ 3 дистрибутор по обща оценка на дилърите "Best distributor" (2002 - 2006)

В изданието 2006 г. на ежегодната класация "ИКТ Топ 100" на Computerworld Bulgaria, която се наложи като своеобразна трибуна за оценка на компаниите в бранша на информационните технологии, Солитрон Груп е №1 ИКТ компания в страната, както и най-голям дистрибутор в България. Това е безспорен успех, който логично дойде в резултат от целенасочена търговска политика с ясна визия за развитието на бизнеса в дългосрочен план. M,ep 2007 г. компанията продължи успешното си развитие и така допълнително затвърди  лидерската си позиция в бранша.

До 2010 г. Солитрон Груп планира да запази лидерската позиция в България и да навлезе активно на пазарите в съседни страни на Балканския полуостров. За целта през 2007 г. стартирахме проект за изграждане на уникален дистрибуторски комплекс в София, който ще обслужва операциите в страната и региона.

HRW 2019