Предоговарянето на предложение за работа е трудно за много кандидати, тъй като трябва точно да се дефинират очакванията спрямо работодателя по отношение на възнаграждения и условия. Целта, от една страна, е да не сме прекалено взискателни и смели в исканията си, а от друга - да не се подценяваме.

Как да се справите с тази задача:
  1. Да разберете добре каква е позицията ви в сделката – най-важното в една сделка е дали сте уцелили точното време за започване на "пазаренето". Най-силната ви позиция в сделката е тогава, когато фирмата ви изпрати официално предложение за работа. Затова трябва да изчакате точно този момент, преди да започнете да искате допълнителна информация за заплата, бонуси, условия, дата на започване и т.н.

    Вашата позиция би била най-силна:
    • Ако притежавате редки умения и качества;
    • Ако има недостиг на специалисти в бранша;
    • Ако работодателят подозира, че вече имате и други предложения;
    • Ако вие и човекът, който взема решенията за назначаване, сте се разбирали добре по време на интервюто.
  2. Да научите повече за самата позиция – преди да приемете предложение, вероятно ще искате да научите отговорите на няколко ключови въпроса. Ако ви липсва съществена информация относно работата, може би е добра идея да помолите работодателя за среща или дискусия относно тези въпроси. Противно на схващанията на много хора, колкото повече въпроси задавате за същността на работата, толкова по-добро впечатление ще направите на работодателя. Все пак това говори за интерес и желание да обмислите предложението, за да се уверите, че ще се справите. Знайте, че едно от най-важните и търсените качества у кандидатите е именно способността им да вземат добри решения.

    Основните въпроси, които може да зададете, се разделят на 3 групи:

    Отговорности:
    • На кого е подчинена длъжността? Кой е прекия ръководител?
    • В какъв екип ще работя? С колко човека?
    • Ще имам ли подчинени? Ако да, колко на брой са те?
    • Какво ще се очаква от мен, какви цели ще имам? Има ли нещо, което трябва да се направи още сега?
    • Каква система за оценка на представянето се прилага?
    • Какви са предпоставките за развитие във фирмата?

    Работни условия:
    • Степен на автономност и свобода за вземане на решения, работно време, колко често се налага извънредна работа и какви са обикновените ситуации за това.
    • Къде ще се намира офиса? (Понякога мястото, където сме поканени на интервю, е различно от местоработата). Колко време отнема придвижването и пр.

    Възнаграждение:
    • Кога се преразглежда нивото на заплата? Колко често се случва, на какъв период от време?
    • Колко дни е платения отпуск на година? Има ли и какви са ограниченията за ползване на отпуск?
    • Предвиждат ли се обучения? Посещение на семинари и пр?
    • Допълнителни социални придобивки?
    • В случай на съкращение какво ще е обезщетението?
  3. Оценка на работното място – трябва добре да обмислите получената информация и в случай, че сте в изгодна позиция в сделката, да изготвите контра оферта. Не правете това, ако сте наясно, че за тази позиция има доста други желаещи. В този случай по-добре преценете дали не сте в състояние първоначално да направите компромиси, докато не се докажете в работата и тогава отново може да подновите разговорите в тази насока.
     
  4. Предоговаряне на повече от едно работни предложения – когато сте финалист в интервютата на няколко компании обикновено официалните предложения идват едно след друго, но по различно време. За да държите мястото "горещо", свържете се с фирмата, която Ви е направила първото предложение и помолете да ви дадат няколко дни за размисъл. Попитайте конкретно с колко време разполагате. Имайте предвид, че тук те са водещите и трябва да се съобразите с тях, особено ако позицията предполага работа по конкретни проекти и има конкретна дата за старт на проекта. Това обаждане от Ваша страна е дори хубав трик, защото по този начин тактично информирате работодателя, че имате и други оферти и сте в изправени пред избор. С оглед на ситуацията на пазара в момента, дори е препоръчително, ако работодателят ви даде 3-4 дни отсрочка, вие да реагирате малко по-бързо.
     
  5. Сключване на договор - ако приемете предложението, бъдете наясно с всички подробности относно формалностите. Прегледайте добре договора, ако имате неясни неща по него, питайте, съветвайте се с компетентни лица. Ако стандартът за предизвестие е 1 месец, понякога фирмите си позволяват да искат по-дълъг период. Обърнете внимание на пробния период - малко неразумно е една фирма да иска повече от 6 месеца пробен период, нали? Освен договора ще ви се предостави и длъжностна характеристика за подпис. Прегледайте отново задълженията, за да се убедите, че всичко е описано така, както е било представено в началото.