Информация за пресата

CISCO И JOB TIGER СТАРТИРАТ ПОРТАЛ „КАРИЕРИ В МРЕЖОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ”

вторник, 12 септември 2006
Чрез него мрежовите специалисти ще могат да се свързват с потенциални работодатели

Първият по рода си портал „Кариери в мрежовите технологии” - http://bana.jobtiger.bg/, бе представен днес. Той е съвместен проект на Cisco Systems България, Job Tiger и Българската асоциация на мрежовите академии (БАМА).

С помощта на портала специалисти в областта на мрежовите технологии и курсистите от Мрежовите Академии на Cisco ще имат възможност да се свързват с потенциални работодатели. Представителите на бизнеса ще могат от своя страна да осъществяват подбор на квалифицирани кадри.

Порталът е отговор на непрекъснато нарастващото търсене на специалисти в областта на мрежите и комуникациите от страна на българските фирми. Нуждата от все повече квалифицирани кадри в тази област беше потвърдена и от мащабно статистическо проучване, проведено в 31 европейски страни, в това число и в България. Изследването показва, че недостигът на мрежови специалисти ще достигне 20.6% през 2008 година, което в абсолютни стойности означава липса на 3 000 специалисти на нашия трудов пазар.

Представители на най-престижните компании в областта на мрежите и комуникациите, а именно златните и сребърните партньори на Cisco, потвърдиха големия си интерес към подобен портал, представиха възможностите за работа при тях и изразиха своята готовност да се възползват от новия портал за намиране на мрежови специалисти, от които непрекъснато се нуждаят.

Голяма част от кадрите в тази област у нас са подготвени по програмата за обучение, наречена Cisco мрежова академия. Тя включва присъствено и електронно обучение в областта на мрежовите технологии с разнообразни курсове, които водят до придобиване на международен сертификат. В момента у нас действат 77 Cisco Академии в 25 града в България - в по-голямата част от университетите и специализираните училища. За да придобият статута на Cisco академия, те са обучили и сертифицирали преподаватели по курсовете на Cisco. Курсистите в Мрежовите Академии са хора на всякакви възрасти и с различно предишно образование и опит. Някои от тях са студенти във висши училища, други имат нужда от допълнителна квалификация или преквалификация, за да бъдат по-конкурентни в областите, в които работят - частен бизнес или обществен сектор.

Cisco Академиите предлагат обучение в 15 различни курсове, които се разработват, обновяват и поддържат безвъзмездно от Cisco Systems Inc. По тези програми се преподава в над 150 страни по света и в над 10 000 образователни институции – университети, училища, организации с идеална цел. Лекциите се предоставят в електронен вид, в съчетание с практически занятия и към всеки урок има тестове и практика. След завършването на курса, всеки курсист е подготвен да се яви на изпит за получаването на признат в световната IT индустрия сертификат.

Cisco Systems инвестира ежегодно 100 милиона долара в световен мащаб за развитието на Мрежовите академии навсякъде по света. България е една от държавите, където проектът се реализира изключително успешно. В рамките на 6 години - от 2000-та година до днес, са обучени над 5000 специалисти. Чрез Българската асоциация на мрежовите академии те ще бъдат поканени да се регистрират в новия портал и да публикуват в него своите автобиографии.

Чрез новия портал Job Tiger ще осигури широка гама от услуги, насочени към търсещите работа и към работодателите. Освен обявите за работа, сайтът предоставя информация за допълнителни курсове, обучения, стажове и стипендии, консултации за изготвяне на автобиография, мотивационно писмо, препоръки, подготовка за явяване на интервю за работа и т.н. Виртуалният помощник предлага бързо търсене по специалности и видове сертификати. Регистрацията за кандидатите за работа е безплатна. Работодателите имат възможност да разглеждат информацията за регистрираните, но контактите с тях се предоставят срещу заплащане. Чрез портала кандидатите за работа могат да поискат препоръка от свой преподавател от Cisco Академия по електронна поща. За работодатели и бъдещите служители Job Tiger ще организират „Дни на кариерата” и обучителни семинари.

За Cisco Systems

Cisco Systems, Inc. е световният лидер в областта на мрежовите решения за Интернет. Cisco Systems беше определена за № 1 в иновациите в областта на информационните технологии. Компанията притежава и световен рекорд, вписан в Книгата с рекордите на Гинес за маршрутизатор с най-висок капацитет в света за Cisco Carrier Routing System (CRS-1). Cisco Systems откри свой офис в България през 1999 година. Чрез интелигентните си мрежови решения, консултации и маркетинг компанията съдейства за утвърждаването на нов тип комуникация и за изграждане на интегрирано общество. За повече информация: www.cisco.com/bg.
Назад
ITCD