Информация за пресата

От началото на годината обявите за работа в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ са нараснали с 376%

понеделник, 08 март 2021

Предложенията за работа във всички отрасли през февруари 2021 г. са били с 13% по-малко от тези през февруари 2020 г.

A person looking at a computer screenDescription automatically generated with low confidence

За втори пореден месец беше отчетена положителна тенденция на нарастване на публикуваните обяви за работа у нас. Общият им брой през февруари е с 13% повече от този през януари, сочи актуалното месечно изследване на HR компанията и кариерен сайт JobTiger. В сравнение с февруари 2020 г. обаче, който бе и последният месец преди възникване на корона кризата, обявите са с 13% по-малко.


Осезаем бум в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“

Още в средата на изминалия месец започна да се наблюдава значително покачване на броя на публикуваните предложения за работа в този сектор, като в края на февруари увеличението бе с цели 139%. От началото на годината броят на обявите за работа в този отрасъл се е покачил с 376%. Разбира се, основна причина за този ръст бе очакваната през месеца промяна на противоепидемичните мерки и частичното разрешаване на посещенията в заведения за хранене и развлечения.

Ситуацията в останалите сектори

От изследването на JobTiger за публикуваните обяви за работа във водещите сайтове у нас е видно, че има увеличение на предложенията и в секторите „Логистика и транспорт“ (17%), „ИТ“ (16%), „Търговия и продажби“ (9%) и „Строителство“ (8%). С най-скромен ръст – от 1% – е сектор „Производство“.

При някои отрасли се отчита лек спад на публикуваните предложения за работа. Такъв е видим за „Административни дейности“ (-3%), „Здравеопазване и фармация“ (-2%), „Маркетинг и реклама“ (-1%) и „Счетоводство, одит, финанси“ (-1%).

При разпределението на обявите по сектори челните позиции остават непроменени, като с най-голям дял продължава да е „Търговия и продажби“ (22%), следван от „Производство“ (15%) и „ИТ“ (14%).

Вследствие на високия ръст на нови предложения в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“ той се изкачва от шесто до четвърто място и представлява 13% от общия брой на обявите за работа през февруари.


Отново се отчита ръст на обявите във водещите областни градове. В София той е 10%, в Пловдив – 16%, във Варна –19%, в Бургас – 19%, в Русе – 2% и в Стара Загора – 4%.

Дяловото разпределение на предложенията за работа в най-големите областни градове се запазва както в предходните месеци. Общият брой на обявите в тях се равнява на 72% от предложенията за работа в цялата страна.

Една година след началото на пандемията

Наблюденията през изминалите 12 месеца – от началото на корона кризата до днес – ясно показват, че динамиката на пазара на труда се влияе изключително много от ситуации на лодкаун, при които настъпва рязък спад на новите предложения за работа, последван от положително, но по-плавно възстановяване.

Вследствие на актуализираните противоепидемични мерки в началото на март и постепенно затоплящото се време, през следващите месеци се очаква да продължи положителната тенденция при обявите за работа в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Търговия и продажби“.

Екипът на JobТiger ще продължи да ви държи информирани за тенденциите на пазара на труда с ежемесечния си анализ на динамиката при предложенията за работа у нас.

 

Назад
VCD