С 63% повече обяви за работа през януари

петък, 05 февруари 2021

В началото на годината вече се отчита двуцифрен процентен ръст във всички сектори

A picture containing graphical user interfaceDescription automatically generated

Първият месец на тази година приключи със значително увеличение на предложенията за работа, показва актуалният анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger. След като последните три месеца на 2020 година бяха белязани от траен сериозен спад, през януари 2021-а  наблюдаваме бързо възстановяване на всички сектори. Общият брой на обявите за работа у нас е нараснал с цели 63% спрямо предходния месец декември.

С отминаването на коледните и новогодишните празници и наличието на повече информация относно прилагането на противоепидемични мерки в страната, се наблюдава увеличаване и на броя, и на разнообразието на предлаганите работни позиции.

Във всички отрасли се отчита двуцифрен процентен ръст на публикуваните обяви

При най-засегнатия от пандемията сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ нарастването е двойно, с цели 99% спрямо декември 2020 г. Следващите отрасли с най-голям ръст са: „Строителство“ (85%), „Маркетинг и реклама“ (76%), „Търговия и продажби“ (73%) и „Производство“ (65%).

При останалите сектори увеличението на публикуваните предложения за работа е съответно: „Административни дейности“ – 64%, „Здравеопазване и фармация“ – 61%, „Счетоводство, одит и финанси“ – 61%, „Логистика и транспорт“ – 51%, „ИТ“ – 28%.

При  разпределението на обявите по сектори с най-голям дял продължава да е „Търговия и продажби“ (22%), следван от  „Производство“ (17%) и „ИТ“ (13%).

Във водещите областни градове ръстът на обявите е с повече от 50%, сочи още изследването на JobTiger

В София покачването е 58%, в Пловдив – 66%, във Варна – 79%, в Бургас – 71%, в Русе – 65% и в Стара Загора – 77%.

Дяловото разпределение на предложенията за работа във водещите областни градове се запазва както в предходните месеци. Общият брой на обявите от тези градове се равнява на 73% от предложенията в цялата страна.

Очакваме и през следващите месеци броят на обявите, публикувани във водещите сайтове за търсене и предлагане на работа у нас, да нараства.

Екипът на JobTiger ще продължи всеки месец да анализира тенденциите при предложенията за работа у нас.