Не ми се работи за 200лв ...или от тук, от там за пазара на труда
 
За тези, на които не им е трябвало да знаят – Джобтайгър (www.JobTiger.bg) е първият професионален уеб сайт за подбор на персонал у нас. Освен че гарантира информацията в обявите си, екипът на сайта се грижи едновременно за работодатели и за търсещи работа, така че да могат по-лесно и ефективно да се свързват по между си, да са компетентни, да знаят какво искат, как да го постигнат, съхранят и развиват в бъдеще.

Дано не се налага на никой да има нужда от подобни услуги, но както и в грижата за здравето, профилактиката е ключ към доброто кариерно развитие.

С тази цел, в това и в няколко следващи писания, профилактично ще ви запознаваме със състоянието и очакваното развитие на пазара на труда у нас.

~

Наскоро, в един от сериозните форуми, беше публикувана статия, според която повече от 70% от компаниите у нас имат отдели по човешки ресурси. С други думи хора, които се грижат за вече работещите служители от една страна, а от друга - за подбора на нови.

Може би тук е моментът да споменем, че “Човешките ресурси” е един от най-бързо развиващите се браншове напоследък (и то доста по-успешно и мащабно от много страни в Европа – със или без традиции). Обикновено се ползва от компаниите за бързо и гъвкаво прогнозиране, планиране, развитие и предотвратяване на кризи ... но хайде стига, че ще стане пропаганда.
А темата беше за заплатите – какво искат едните и какво могат и предлагат другите.

Според същото проучване обаче, повече от 80% от бизнеса в България има сериозни проблеми с намирането на персонал, поради липсата на подготвени и мотивирани кадри, в съчетание с бързоразвиващата се икономика и бурната поява на нови работодатели. Оплаквания от това, че хората искат много пари – няма! Напротив – работодателите (не само тези със моментни затруднения, а и тези, които поне малко се интересуват от пазара на труда) като цяло са склонни да инвестират в хората си – в обучение и развитие, добри заплати и социални придобивки. Но ... вече почти две години, същите тези работодатели наблюдават една стеснителност и нерешителност у хората да приемат високи и/или специализирани позиции със съответно високо възнаграждание и повече отговорности. Потвърждение за това намираме и в електронната справка в сайта www.JobTiger.bg за средно предлаганите заплати по браншове и градове срещу средно исканата от търсещите работа заплата, също по браншове и градове. За съжаление витаещото във въздуха мнение и чувство на работодателите се потвърждава - средно предлаганите заплати са по-високи от средно поисканите от търсещите работа! ОК, бихме казали след кратък философски размисъл, обаче поглеждаме коментарите (обикновено анонимни) към публикуваните онлайн статии за пазара на труда - „работодателите предлагат много ниско заплащане, да не сме луди да работим за 200лв”.

Странно или не, противоречиво или не – това е нашият пазар на труда в момента. Динамичен, с много различни и нови възможности. Някои виждат в ситуацията полупълната чаша, други – почти празната.
Джобтайгър е от тези, които виждат как чашата да се напълни с това, с което клиентите искат и имат нужда. Ето как ...

Първо: приемаме, че както работодателите, така и търсещите работа са хора – т.е. с ограничено време и възможности за достъп до специализирана информация и възможност да се възползват ефективно от нея. Нашият отговор – на разположение сме за консултации както към едните, така и към другите.

Второ: ценим мнението на всеки – за нас това е ресурс и коректив. Благодарни сме, че хората изразяват мнението си. Ще се радваме да сме причина за повишаване на социалната ангажираност на българите, както и за професионалното и личното им развитие.

Трето: ангажирани сме със социална дейност, в полза на развитието на българския пазар на труда, в това число и с въвеждане на сертификат и обучения по кариерно консултиране.

Четвърто: пример за подражание сме на много фирми: повечето наши служители са започнали като стажанти, като в процеса на работата всеки е имал възможност за изява и по-нататъшно развитие в зависимост от талантите и желанията си. С други думи позициите се обогатяват и променят според нашите служители.

От пето нататък всичко е в сайта. В следващите няколко издания ще ви запознаем с интересни и надяваме се полезни съвети по отношение на кариерното планиране и развитие, писането на документи, явяването на интервю и как и от къде да получавате актуална информация. Някой го е измислил преди нас – пътищата са, за да се вървят. Важно е да знаеш къде искаш да отидеш!


Пример.1. Предпочитана нетна заплата за период 9 месеца назад, за всички сектори и всички региони в България.
Медианата за цялата страна е 500 лева.

Пример.2. Предлаганата нетна заплата за период 9 месеца назад, за всички сектори и всички региони в България.
Медианата за цялата страна е 600 лева.
 


Назад Изпрати на приятел
Коментари (5/146)
ива 2009, 25 декември 14:51
аз им
joro krasaveca 2009, 9 октомври 03:05
ami gospoda i gospoji,vsichko 6e e tolkova lesno ako se sazdadat zakoni kato darjavite v ES,dokato tova ne stane i da komentirate niama da ima polza,no ne se nadiavam tova da stane,za6oto niakoi xora praviat pachki ot tazi anarxia v na6ata darjava,taka che ne im ia6te xliaba na xorata,i ne protestiraite,vie ste robi i niamate pravo na tova,xa,xa,xa
Емигрант22 2009, 27 февруари 22:42
Помните ли "Чичовците" на Вазов? Каквото аз запомних бе, че те стояха и се оплакваха и нищо не правеха. И така, Вазов забелязал нещо толкова българско и родно.. щото то и до ден днешен не се е много променило..
И понеже аз така разбрах творбата, взех че 'забегнах' към Америка, защото нали така мислим всички: "Там е по-добре"
"Там" е мястото, където не си и където искаш да бъдеш. Трябваше да го изживея, за да разбера, че Там винаги ще има и винаги ще е дето не съм.
Значи, разбрах също, че Там се работи много, много повече и сам от себе си трябва да изискваш много повече. И конкуренцията е много по-голяма. Там да миеш и чистиш, можеш нормално (скромно) да живееш. Но дали е това на което се надяваш? Там е където разбираш, че никой (включая мен) не работи и не е работил толкова в България. И ми костваше много - да губя, докато осъзная, че аз не съм най-добрия а мога само да се стремя да бъда.
И Там работодателите са една стока в повечето случаи - и те, като хора стремещи се към 'максимизиране на печалбите' те чакат да поискаш по-малко пари. И Там като започнеш на малко пари, трудно ще ти порастат с много. И Там, като те видят че не си сигурен в себе си (не дори да не знаеш!) - ще те изядат. Даже най-добре е да не спираш да се обучаваш - за щяло и нещяло - па дори и да ти е заплатено.
Та къде се отнесох: в България добри работодатели няма, няма и да има докато не се смени правителството с млади българи от други страни, управляващи от компютрите си, за да не бъдат 'застреляни поради нежелание да сътрудничат на мафията', докато няма ясни закони, които да облагодетелстват и работодатели и работници. Няма да има и добри работници, докато всичко е толкова смугло и неясно, докато не престане да се убива образователната система и не престане да бъде убиван (прегазван, тровен и смазван) устрема на младите хора да постигнат нещо. И докато спомена за как (не) се работеше по онова време живее у нас. И докато не престанем да бъдем възпитавани да бъдем емигранти в собствената си страна.
Да обобщим,
Хората работници се нуждаят от труд с нормално (и растящо) възнаграждение, от сигурност на (и за) работното място и при така постигнати условия се очаква да отдадат с удоволствие труда си и да постигат успехи за работодателя си
И тогава, надяваме се, работещите ще бъдат целеустремени, отдадени на дейността си, разпределящи времето си в бизнес часовете и във времето за себе си. Ще могат да се насладят на живота, навалицата по улиците, с по-усмихнати лица. Ще планират семеен живот и наследници.
Хората работодатели се нуждаят от квалифицирани 'кадри' който имат желанието (а не преструвката) да постигат успехи финансови, имидж и т.н. , които те ще интервюират, поставят на 1 до 6 месеца изпитателен срок, ще предложат осигуровъчен, пенсионен, здравен план, време за отпуск и специални почивни дни, според изискването на длъжността, с определени часове на работа седмично. Ще изискват развитие на индивида в насока полезна за фирмата и сплотяването му/й в колектива, ще изискват също следването и изпълнението на краткосрочни и дългосрочни цели на фирмата, на колектива, на индивида.
И тогава, надяваме се, работодателите ще бъдат целеустремени, отдадени на дейността си, разпределящи времето си в бизнес часовете и във времето за себе си. Ще могат да се насладят на живота, навалицата по улиците, с по-усмихнати лица. Ще планират семеен живот и наследници.
(Простете вмъкването, ако ви звучи като комунизъм, то е наистина така, само че в Източна Европа никога не е било това целта - останало го знаем)
И така, в такава една среда на симбиоза между работещи и работодатели, грешно действие ще бъде оправдано, незнанието ще се постараем да компенсираме с желание, всеки неуспех (и на двете страни) ще бъде поправен и покрит с успех.
Е, колко трудно е, питам аз, поне да се опитаме - и двете страни?
И отговора е 'колкото лесно се вари главата на шопа'.
Аз 2008, 3 декември 11:51
"Няма квалифицирани работници"?!? Е, като намерят някой балък го яхат като магаре, товарят го с работа най-малко за трима души, опват го по 14 часа на полето, а после - болен си? ами умирай!
И до кога така? Докато почнем всички да си говорим сами по улиците и да замеряме трамваите с камъни?
Имало голяма безработица и 30 чакали за моето място? Ами наемете си някой от тия 30! Аз ще си търся достойно място за работа.
Искали ниски заплати? - Нямат квалификация!
Работодателите харесват такива - добре! После - ниска е производителността на труда - такава сте си я направили!
Успех на всич1ки достойни хора! Всеки си намира каквото търси. Търсете си правата!
И като се добави 2008, 27 ноември 15:01
и финансовата криза отскоро, и как почнаха да свалят позорно заплатите, знаейки, че се задава безработица....не ги е срам! вярват ли, че ако изнудят някой да работи за по-малко пари, той наистина ще работи добре и лоялно?


А претенции - цял списък претенции, обаче те карат да ползваш тоалетна, която мирише типично по "български", примерно!
или да оставаш в следработно време! за което си има разпореждане в КТ, че се заплаща на по-висока ставка! не можело, илмал нужда! и аз имам нужда да ходя в хигиенична тоалетна! а ако работодателя няма добра огранизация и ефективност, и задържа работниците си след работа, кой му е виновен? не щеме да работим ангария!


Виж всички коментари
Личен коментар:
От:
Коментар:
Правила