Информация за пресата

Над 5 хиляди млади хора получиха своя шанс да открият работа или стаж на първите виртуални „Национални дни на кариерата”!

петък, 27 март 2020
 
Участието на 110 фирми и над 5000 кандидати за работа доказва безспорната нужда от подобни иновативни подходи и решения, за да се справим с критичната ситуация.
 
 
На 24, 25 и 26 март се проведе 19-ото поредно издание на „Национални дни на кариерата“. В тях участваха 110 водещи фирми от цялата страна и 5217 кандидати за обявените от работодателите свободни позиции. Интересът към събитието беше повече от голям, като се има предвид, че тази година то се случи в условията на извънредно положение и в нов формат – изцяло виртуално.

Заради епидемията от COVID-19, имаше огромен риск най-старият и мащабен кариерен форум у нас да бъде просто отменен и младите специалисти и студенти да не получат традиционния вече шанс да открият своята нова работа или стаж. Бизнесът също щеше да се лиши от една удобна и ефективна платформа, чрез която повече от 18 години достига до достойни и амбициозни кандидати, желаещи да станат част от екипите на фирмите им. Равносметката от годините досега е красноречива – повече от 45 хиляди млади хора са положили началото на кариерата си именно чрез форума „Национални дни на кариерата“.

Резултатите от проведените в рамките на трите дни чат-интервюта тепърва ще търпят развитие и ще бъдат отчитани. След като кандидатите имаха възможност – седейки безопасно у дома си – да избират с кои представители от участващите 110 водещи компании да се срещнат и да разговарят виртуално, мнозина от тях са се сдобили с предложения, които да осмислят и с покани за по-нататъшни интервюта. Красноречиво е обаче, че бизнесът и кандидатите вече реагират положително на проведеното събитие и затова няма съмнение – и тази година хиляди младежи от цялата страна отново получиха, макар и виртуално, своя реален шанс да открият подходяща първа работа или стаж.

Приносът на събитието за развитието на средата в кризата беше отчетен и от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева така: „В рамките на извънредното положение започна препрограмиране на търсенето, предлагането на пазара на труда и на начина на организация на работата. Непосредствена задача пред нас сега е да предложим достатъчно мерки за подкрепа на бизнеса, така че не само да не затварят предприятия, но и да се запазят по-голяма част от работните места. Всяка криза дава и възможности - в този случай – да започнем да говорим повече за дигитализацията на пазара на труда, електронните услуги, нуждата от разширяване на регламентите за дистанционна и надомна работа, за подкрепа на отговорните работодатели и т.н.“

Екипът на JobTiger благодари на всички участници за подкрепата. Бизнесът трябва да продължи!
Назад
VCD