Sofia Platform
София sofiaplatform.org

Компания

Не вярваме, че гражданското образование е панацея, но вярваме, че като НПО нямаме друг инструмент, с който да градим граждански компетенции в 21 век.

Ценностите ни като българи са както ги нарече един анализ от 2017 г. соц-миш маш, т.е. искаме държавата да ни казва какво да правим, да ни дава и работа, но да не ни увеличава данъците. Но може да ни взема и от свободите.

Вярваме, че демокрация без демократи не може. Самоинициативата и личната отговорност тук са ключови. А човек не се ражда демократ, както не се ражда и гражданин. От 2020 г. предметът гражданско образование се въвежда в 11 и 12 клас. В момента работим с екип от над 30 експерти в цялата страна да тестваме програмите на МОН в 15 училища в цялата страна и да обучим 300 учители на методи за преподаване на предмета.

Апробиране на програми преди въвеждането им не е правено до сега в историята на българското образование. Щастливи сме, че сме част от този процес. А в страната срещаме много гражданска енергия, клишетата са често продукт на клишета и нямат общо с реалността.

JobTiger Banner
JobTiger Banner