Брой: 1
Излъчено:  14.02.2004 г.
Тема: Преди да започнем търсенето на работа

  В условията на пазарната икономика и още по-точно в прехода към нея трябва да подхождаме адекватно на реалната обстановка. За по-възрастните тя е коренно променена, за по-младите все още непозната.
Трудовата заетост на хората, или както за кратко казваме “работа” има много аспекти. За някои тя е начин за оцеляване, за други - професионално развитие, а за трети - творческа изява. За много хора намирането на работа става проблем от грешките направени още при професионалното им ориентиране, за други – липсата на квалификация. Но каквото и да иска да работи човек, първо трябва да бъде наясно с какво обича да се занимава, какво иска да прави и има ли необходимата квалификация за това. Чак след това може да започне да търси работодател, който би се заинтересувал от неговите знания, умения и опит.

В предаването:
- На какви въпроси трябва да си отговорим, преди да започнем да търсим работа.
- Кой и по какъв начин може да ни помогне.
- Тефтерите на еснафските дружества, уставите и регулите на абаджии, гайтаджии, обущари и дюлгери - безценни извори на далечните корени на днешния пазар на труда.
- Дипломирах се. А сега накъде?
- Търся каквато и да е работа
- Историята на Таня - един щастлив край

Въпроси в анкетата:
Може ли да се намери работа и как да стане това?

Участници:  Миглена Стоевa, ЦЧР Фортуна МД
  Миглена стоева е зодия Близнаци. Завършила е първо педагогика, а след това психология в Софийския университет. Мечтата и да основе собствена консултантска фирма за подбор на персонал вече е осъществена. Харесва умните, открити, положително мислещи и усмихнати хора, мрази лъжата и лицемерието. Всичко постига с мноого труд и голям оптимизъм. Радва се на децата си и приятелството.

Знаете ли че:
Корените на състоянието на пазара на труда в България ни отвеждат далеч назад във времето, когато още преди Освобождението току-що организиралия се еснаф приема свой морален кодекс.
Както свидетелства Иван Хаджийски в своята книга “Бит и душевност на нашия народ” професионалното развитие на младите момчета е почвало от ранна възраст с чиракуване, което до навършването на 18 години е трябвало да завърши с преминаването в категорията калфа и след това майстор.
Точка първа е гласяла: “Ученик чирак при един майстор е длъжен да се научи и да привикне на смиреност, благонравие, мъдрост, послушност и добро поведение – качества, без които той не може да стане майстор и да отваря на своя нога самостоятелен дюкян и тезгях за работилница.”
От своя страна майсторът е бил длъжен да учи своите чираци и калфи на занаят и “когато съгледа в него зрелост и умение да прави самостоятелно занаята, на който е бил посветен да го изучава, става калфа.” Майсторът в присъствието на няколко души калфи и майстори препасва през кръста на ученика за отлика особен пояс с реси по краищата.
Точка трета граси:
“Майсторът при, когото ученик чирак или калфа е чиракувал и е изучил занаята, издава писмено свидетелство, в което се удостоверява честността, опитността, знанието и изкуството на занаята, което му дава право да отваря свой дюкян, да поставя тезгях в дюкяна си и да се зачислява в списъка на еснафския главен тефтер за майстор.”
Дори и днес в началото на високотехнологичния 21 век работодателите искат да им представяме “свидетелства” за нашите умения и живо се вълнуват от нашите човешки качества, специално описани като важни, още през далечната 1773 година – знание, благонравие, мъдрост, зрелост,честност, опитност, владеене изкуството на занаята.

Една история с щастлив край: 
Стоянка Шнилова, Софарма

Стоянка Шнилова е офис мениджър в голяма фармацевтична фирма. Обича работата си и вече знае - с труд, упорство и постоянство мечтите стават реалност.

Назад