Брой: 11
Излъчено:  24.04.2004 г.
Тема: Организация на работното място

В предаването:
- Как да организираме работното си място?
- Стъпка по стъпка към подобряването на организационните ни умения на работното място.
- Знаете ли, че – Практични съвети за работното място.

Въпроси в анкетата:
- Смятате ли, че работата ви е добре организиранa?
- Знаете ли как да организирате по-добре работата си?
- Смятате ли, че имате нужда от обучение по въпроса?


Участници:  Мария Рачева, Advise Center
  Мария Рачева е магистър по психология и педагогика. Специализирала е клинична и консултативна психология в Софийския университет "Св.Климент Охридски". Обучена е в германската система за подбор и квалификация на кадри. Реализирала е проекти в сферата на социалната психология.
Управител е на център за организационно и индивидуално психологическо консултиране.
Интересите й са в областта на психология на рекламата, индивидуална и детска психология, испанско кино.

Знаете ли че:
Знаете ли, че древната наука Фън шуй дава практически съвети за намаляване нивото на стреса на работното място.
Ето как можете да подобрите циркулацията на позитивната енергия Ци в офиса си.
Компютърът генерира голямо количество енергия – съзидателна, творческа. Но за да бъде балансиран този мощен поток и насочен в необходимото русло, поставете върху работния плот някакви предмети с ярки цветове – синьо, оранжево, червено.
Много е подходящо около компютъра да се постави предмет от планински кристал – той ще направи мисълта ви по-ясна.
В центъра на бюрото поставете нещо синьо или сиво – например подложката на мишката. Това ще ви помогне да използвате по-пълноценно способностите си, ще осигури приток на творческа енергия.
В левия ъгъл на бюрото е желателно да стои зелено стайно растение (саксията може да е в топли червени цветове). То ще помогне да се разсее отрицателната енергия, която излъчват острите ъгли на бюрото и останалите офис мебели. Освен това живото растение ще поглъща негативната енергия на вашите собствени стресове и нервност.
Според фън шуй твърде неблагоприятно се смята да се седи с лице към стената (това ограничава творческите сили) или с гръб към прозореца (така губите прекалено много енергия). В първия случай ситуацията може да се промени чрез картини, но при условие, че те ви харесват. Закачете ги така, че да бъдат пред очите ви, а не унилата стена. Във всеки случай ще помогне някаква дреха, метната на гърба на стола. Идеалният вариант е да се седи с лице към прозореца. Ако това е трудноизпълнимо, поставете на бюрото малко огледало, така че в него да се отразява синьото небе – това ще даде простор на вашите сили.

Назад