Брой: 13
Излъчено:  08.05.2004 г.
Тема: Работа за хора с увреждания

В предаването:
· Работа за хора с увреждания
· Агенция по заетостта – програми за хора с увреждания.
· Работодателят – участие в програмата.
· Знаете ли, че... Как да работим с хората с увреждания. · Историята на... – един щастлив край.

Въпроси в анкетата:
- Смятате ли, че хората с увреждания имат възможност да работят?
- Виждали ли сте човек с увреждане в работна обстановка?
- Къде смятате, че е най-подходящо да работят хора с увреждания?

Участници:  Росица Стелиянова, Агенция по заетостта
Орлин Бориславов, "Микрофон и мишка"
  Росица Стелиянова е заместник изпълнителен директор на Агенцията по заетостта.
Завършила е право в Софийския университет. Има две специализации в Холандия и Италия по предприсъединителните и структуроопределящите фондове. Обича новите предизвикателства. Въпреки голямата си заетост намира време и за любимите си цветя.

Орлин Бориславов е на 39 години, Управител и собственик на компютърен клуб и дизайн студио и продуцент и водещ на радиопредаване. Завършил е Унгарска филология. Неговите хобита са работата и пътуванията.

Знаете ли че:
За да общувате свободно и без притеснения с хора с увреждания, е добре да знаете някои правила, за да се чувстват и двете страни комфортно.
Преди всичко, имайте предвид, че хората с увреждания са хора – както всички останали. Добре е да не подхождате към всички хора с еднакъв тип увреждане по абсолютно еднакъв начин. Ако не знаете какво да кажете или направите, позволете на човека с увреждане да ви помогне. Вместо да правите предположения, по-добре е да попитате какво и как да правите, какъв начин за комуникация да използвате, каква помощ да предложите. Самият човек с увреждане е най-правилният ви съветник.
1. Когато общувате с човек, който не вижда или има увредено зрение
- Когато се запознавате с човек със зрително увреждане, след като кажете “приятно ми е”, той ще подаде ръка, която вие можете да поемете.
- Когато разговаряте с човек със зрително увреждане, гледайте и говорете директно на него, а не на или чрез придружителя му.
- При започване на разговора се представете на събеседника си, като представите и всички присъстващи на срещата.
- Когато разговаряте в група от няколко човека, винаги назовавайте човека, към когото се обръщате, по име.
2. Когато общувате с човек с физическо увреждане
- Когато разговаряте с човек, който ползва инвалидна количка, е добре да гледате и говорите директно на него, а не на или чрез придружителя му.
- Опитайте се да не говорите от високо, а да застанете на нивото на очите на събеседника си, например като седнете.
3. Когато общувате с човек без слух или който ползва слухов апарат
- Най-добре е в началото да оставите събеседника ви да ви упъти за начина, по който най-добре може да бъде осъществено общуването. Например с четене по устните, жестомимика или писане на бележки.
- Когато искате да привлечете вниманието на човек със слухово увреждане, докоснете го по рамото или махнете с ръка в полезрението му.
- Говорете директно на събеседника си, дори и да присъства преводач. Винаги осъществявайте зрителния контакт с човека с увреждане, а не с преводача.
- Ако събеседникът ви чете по устните, застанете директно пред него, говорете ясно и с нормална бързина. Понякога може да се наложи да опростите изреченията си и да използвате мимика и жестове.
4. Когато общувате с човек с ментални увреждания
- Водете разговора максимално естествено. Повтаряйте и задавайте въпроси, когато се налага за да има яснота.
- Винаги давайте време на събеседника си да ви каже спокойно всичко, което иска. Старайте се да не довършвате думите вместо него.
- Когато е необходимо, задавайте кратки въпроси, които изискват кратки отговори или може да им бъде отговорено само с поклащане на глава.

Една история с щастлив край: 
Ели Станишева, "Микрофон и мишка"

Ели Станишева е на 25 години. Завършила е Обща педагогика в Софийски Университет. Хоби и интереси: компютри, кучета, футбол, музика и доброволната работа в неправителствения сектор. Обича приятелите и разходките сред природата.

Назад