Брой: 14
Излъчено:  15.05.2004 г.
Тема: Университетски центрове за кариера

В предаването:
· Помощ при професионалното насочване на студентите
· Център за кариерно развитие – с какво ще ни е от полза
· Знаете ли, че...

Въпроси в анкетата:
1. Знаете ли, че съществуват Центрове за кариерно развитие?
2. Могат ли студентите да се справят с намирането на работа сами или Центърът за кариерно развитие трябва да им помага?
3. Какво очаквате от центъра – да ви намери работа или да ви обучи как да я търсите?
4. Имате ли препоръки към центъра?

Участници:  Станимира Танева, специалист в Центъра за кариерно развитие в Нов български университет - София
  Станимира Танева е академичен и практически психолог.
Работи като специалист в Центъра за кариерно развитие в Нов български университет - София.
Обича изобразителното изкуство и пътешествията.

Знаете ли че:
Изборът на кариера е нещо като процес на подреждане на пъзел, без да знаеш каква картина трябва да получиш. Може да няма идеално решение и да е нужен компромис. Тогава целта ще бъде решение, което сглобява всички парчета заедно по най-добрия възможен начин.

Първата стъпка, за да вземете решение относно своята кариера е да опознаете себе си. Ако познавате своите умения, интереси, качества и личностни черти, вие бихте могли по-добре да определите коя кариера ще е подходяща за вас.

Трябва да кандидатствате за работа, когато сте готови. Ако се чувствате неподготвени, не се чувствайте длъжни да кандидатствате. Предприемането на някакво действие преди да сте сигурни какво правите, може да доведе до разочароващи резултати.
Някои кандидати за работа са отхвърляни, защото кандидатстват за работа, която те мислят, че съществува. Винаги преглеждайте внимателно обявата, преди да изпратите документи.
Много свободни работни позиции съществуват на т. нар. “скрит пазар на труда” и за тях не се публикуват медийни обяви. Ако искате да стигнете до тях, трябва да използвате контактите си. Говорете със семейството, приятелите, съседите, бившите си колеги и т.н. Ако ги помолите да Ви помогнат, ще откриете, че сте разширили обсега си на търсене.
Запомнете, че всеки контакт потенциално води до други контакти и по този начин Вашата мрежа ще се разшири. Контактите сами по себе си никога няма да Ви намерят работа, но могат да Ви помогнат да стигнете до интервю за работа.

Назад