Брой: 15
Излъчено:  22.05.2004 г.
Тема: Тестовете

В предаването:
- Нашата анкета: Подлагали ли сте се на тест за оценка на професионалните ви качества?
- Знаете ли, къде можете да се тествате?
- Знаете ли че... Познаваме ли темперамента си?

Въпроси в анкетата:
- Подлагали ли сте се на тест за оценка на професионалните ви качества?
- Смятате ли, че подобен тест може да ви помогне при избора на професия?
- Знаете ли къде можете да се тествате?

Участници:  Радостина Шишманова, Kонсултант на свободна практика
  Радостина Шишманова е психолог. Завършила е Софийския университет, специалност "Социална, организационна и трудова психология".
Работи като консултант на свободна практика в областта на човешките ресурси и подбор на персонал. Обича да готви и да експериментира с нови рецепти.

Знаете ли че:
Знаете ли че.. е много важно да познаваме темперамента си и този на хората, с които имаме допирни точки всеки ден?
Вродената ни психобиологична специфика влияе върху работата ни, върху отношенията ни с околните, независимо дали сме във формална или неформална обстановка. Хората се различават и разминаването в темпераментите е честа причина за търканията на работното място, в семейството, в свободното време.
Научете се да разпознавате хората и ще избегнете конфликтите с тях.

Условно хората са разделени на четири типа:
Флегматик: уравновесен и инертен. Проявява минимум емоции. Трудно е да го разсмееш, разгневиш или опечалиш. Остава спокоен и дори невъзмутим при кризисни ситуации. Планира всяко свое действие, не се поддава на импулси. В работата си е подреден, отнасящ се отговорно към взети решения, изпълнява стриктно набелязаните планове, гони поставените цели последователно и докрай. Лесен е за управление, проявява упорство и дори педантичност в работата си. Завършва всички задачи докрай.

Сангвиник: уравновесен, но и подвижен. Проявява много емоции. Може да се запали от незначителни неща. Живо и с голямо внимание откликва на всичко, което привлича вниманието му. Бързо се концентрирара и се нагажда лесно към външните обстоятелства, от които зависят чувствата и емоциите му. Често по лицето му се чете отношението му към ситуация, човек или предмет, които са го предизвикали. В работата има много енергия. Може бързо да “превключва” от една задача към друга. Отличава се с бърза мисъл и находчивост. Сравнен с меланхолика е малко груб, но много често сангвиникът става лидер, защото се адаптира най-лесно към всякакви обстоятелства.

Меланхолик: Той има по-слаба нервна система, защото чувствителността му е повишена. Лесно обидчив, ще го познаете по тихия глас и неувереността, която излъчва. Трудно се приспособява към нови хора и нови обстоятелства. Предпочита индивидуалната работа. Трудно се сработва в екип, но се откроява с висока степен на креативност, богато въображение и нестандартни решения. Отдава му се най-добре творческа работа.

Холерик: Силно неуравновесен, неубоздан, несдържан и нетърпелив. Лесно излиза извън кожата си в кризисни ситуации. Често е в центъра на конфликта, трудно работи в екип, защото е властен и самоуверен, дисциплината за него е почти непостижима. Подходящ е за нови задачи, които приема с охота. Устойчив на стресови ситуации, подходящ за “битки”, в които сам се хвърля с голяма енергия, търсейки решение и победа.

Назад