Брой: 17
Излъчено:  05.06.2004 г.
Тема: Обявите за работа

В предаването:
- Нашата анкета: Търсите ли работа чрез обяви?
- Стъпка по стъпка: Обявата за работа
- Знаете ли че... Интересни факти за практиките за набиране на персонал.

Въпроси в анкетата:
- Търсили ли сте си работа по обява?
- Къде търсите обявите?
- Смятате ли, че обявите за работа дават достоверна информация за длъжността, изискванията и фирмата?
- Какво мислите за обявите за работа на чужд език?
- Смятате ли, че лесно можете да си намерите работа чрез обява?

Участници:  Ирина Иванова, Консултант по подбор на персонал
  Ирина Иванова е завършила УНСС, специалност Статистика и Иконометрия.
Обича киното, джаза и да пътува.

Знаете ли че:
Интересни факти за практиките за набиране на персонал показа изследването “Образование и пазар на труда – изискванията на работодателите”, проведено от Социологическа агенция Алфа Рисърч тази година по поръчка на Министерството на труда и социалната политика.

Сред конкретните практики за набиране на служители, първото място навсякъде се заема от фактора “чрез познати”. На второ място (изключение тук правят само нискоквалифицираните изпълнители) са обявите в медиите. Агенциите за подбор на персонал започват да пробиват на пазара, но засега фирмите се възползват от тях в 5-10 на сто от случаите на търсене на кадри. Някои различия по тип фирми също са показателни са тенденциите в развитието на трудовия пазар в България:
- Около две трети от фирмите с персонал до 50 души не набират висш и среден управленски персонал, а такива са около 97% от фирмите в страната.
- Конкурсите се използват главно от държавните фирми при набиране на висококвалифицирани служители, но и при тях процентът не надхвърля 19 на сто.
- Най-честата практика за набиране на персонал е чрез познати. Тази практика изпълнява и изключително силно критични социални функции. Тя затвърждава убежденията на хората за високо равнище на социална несправедливост на трудовия пазар, която критика най- често се адресира пряко към държавата, особено когато става въпрос за реда на наемане на служители в държавните и административни структури.

Изследването е представено на 17 март 2004 г. в София, на кръгла маса на тема "Доброто образование - предпоставка за стабилна икономика", организирана от Българската стопанска камара, Министерство на икономиката и Фондация "Конрад Аденауер".
Повече информация от проучването, можете да намерите на сайта на Българска Стопанска Камара.

Назад