Брой: 18
Излъчено:  12.06.2004 г.
Тема: Длъжностна характеристика

В предаването:
- Нашата анкета: Имате ли длъжностна характеристика?
- Стъпка по стъпка: Какво е длъжностната характеристика?
- Знаете ли че... Факти от Кодекса на труда.

Въпроси в анкетата:
- Знаете ли какво е длъжностна характеристика?
- Знаете ли какво е предназначението й?
- При постъпване на работа дадоха ли ви такава?
- Отговаря ли тя на работата, която извършвате в момента?
- Знаете ли какво трябва да направите, ако не се спазва длъжностната ви характеристика от работодателя?

Участници:  Ирина Павлова, Старши асистент в отдел “Човешки ресурси”, Кооперация ПАНДА / Office 1 Superstore
  Ирина Павлова е на 26 години и работи като Старши асистент в отдел “Човешки ресурси” на водеща българска фирма, специализирана в продажбата на канцеларски материали и офис оборудване – Кооперация ПАНДА.
Компанията е част то международната франчайзингова верига магазини Office 1 Superstore и през последните 6 години се утвърди като “предпочитан работодател”, разкривайки над 1200 работни места в 45 града на страната.
Ирина се интересува от развитието на българския пазар на труда и смята, че тенденциозният недостиг на млади специалисти не е последствие от “емигрантските вълни”, а следствие на това, че връстниците й нямат формулирани професионални цели и реална мотивация за работа.

Знаете ли че:
Според кодекса на труда, работодателят също има задължения към вас. Той е длъжен да осигури на работника или служителя нормални условия за изпълнение на работата по трудовото правоотношение, за която се е уговорил, като му осигури:
1. работата, която е определена при възникване на трудовото правоотношение;
2. работно място и условия в съответствие с характера на работата;
3. здравословни и безопасни условия за труд;
4. кратка характеристика или описание на работата;
5. указания за реда и начина на изпълнение на трудовите задължения и упражняване на трудовите права, включително запознаване с правилата за въртешния трудов ред и с правилата за здравословни и безопасни условия на труд.

Работодателят е длъжен да пази достойнството на работника или служителя по време на изпълнение на работата по трудовото правоотношение.
Длъжен е също да плаща в установените срокове на работника или служителя уговореното трудово възнаграждение за извършената работа. Също и да осигури работника или служителя за всички осигурителни социални рискове съгласно условия и по ред, установени в отделен закон.

Назад