Брой: 2
Излъчено:  21.02.2004 г.
Тема: CV

  Започвате активно да си търсите работа. Събрали сте достатъчно информация и вече сте се спрели на едно предложение. Сега трябва да подготвите необходимите документи, с които да “докажете” на работодателя, че заслужавате тази работа. Нещо повече, вие смятате, че тя е най-подходяща за Вас. Как да докажете, че Вие сте най-подходящ за нея? Най-важният документ е вашата автобиография.

В предаването:
- Какво означава съкращението: CV?
- Кой и по къкъв начин може да ни помогне при подготовката на документи за кандидатстване за работа ...
- Знаете ли че...Какво трябваше да съдържа една автобиография до преди петнадесет години...
- Работодателите – и ние сме прави.......
- Историята на Християн – един щастлив край.

Въпроси в анкетата:
- Ако кандидатствате за работа знаете ли какви документи трябва да подготвите?
- Какви данни трябва да съдържа Вашата автобиография?
- Ако не сте сигурни, че знаете точно как да подготвите своята автобиография къде бихте могли да намерите информация за това?

Участници:  Невена Николова, Торо Груп С
  Невена Николова е завършила специалността психология и работи като мениджър подбор и обучение. Тя е на 30 години, зодия Водолей. Щастливо омъжена и има малък син. Обича да спортува. Зимата кара ски, а лятото плува. Пише стихове. Нейното мото гласи: “Няма невъзможни неща, само паузи между две вдъхновения!”

Знаете ли че:
Преди 1989 година у нас, за да се постъпи на работа трябваше да се представи подробна автобиография с данни за произхода на кандидатстващия, данни за родителите, за братята и сестрите, за семейното положение, за вярността към идеите на партията. Дълги години хиляди автобиографии започвха с думите: “Произхождам от бедно селско семейство....”, или съдържаха пространни данни за активното участие в пионерската организация, в Комсомола, в мероприятията на народната власт, селскостопанските бригади, дори и в местното въздържателно дружество. Налагаше се и да се декларира, че семейството не е засегнато от мероприятията на народната власт, че нямаме роднини избягали зад граница и мн.др.
Всяка автобиография завършваше с думите: “Декларирам, че горното написах собственоръчно, за верността на което се подписвам...”

Една история с щастлив край: 
Павлина Кацарова, ТБ Биохим АД

Павлина Кацарова работи като “консултант граждани” в Пловдивския клон на голяма банка. На 24 години. Завършила е маркетинг в Икономическия университет във Варна. Само преди няколко месеца е приела предизвикателството да смени работата си, а вече е носител на една от най-престижните награди в банката.

Назад