Брой: 22
Излъчено:  10.07.2004 г.
Тема: Професия Системен администратор

В предаването:
- Нашата анкета: Знаете ли какво работи системният администратор?
- Стъпка по стъпка: Какво представлява работата и какви са изискванията към системния администратор?
- Знаете ли че... Ден на системния администратор.

Въпроси в анкетата:
- Знаете ли какво работи системният администратор?
- Къде може да намери реализация един администратор?
- Смятате ли, че това е престижна и добре платена професия?
- Бихте ли могли да работите подобна работа? Смятате ли, че това е интересна професия?

Участници:  Владимир Пенчев, Консултант Човешки ресурси
  Владимир Пенчев е завършил висше инеженерно образование. От 12 години работи в областта на управление на персонала.
Интересите му са в областта на мотивацията на младите специалисти. Занимава се с усъвършенстване на техники за мотивация.

Знаете ли че:
5 юли е денят на администратора!
Оградете датата в календара, кажете на приятели!
Купете подарък!
Не питайте защо!
Това е подарък за онзи странен колега , който викате за всичко, което ви саздава проблеми, когато сте на компютъра. Сигурно понякога се питате що за хора са системните администратори? Ето ви няколко техни характеристики:
Администраторите винаги са критични, дори и към своята работа. Администраторите винаги са недоволни с изключение на около петнадесет минути след постигане на определен успех. След този период време от петнадесетте минути им хрумва нова гениална администраторска идея, включваща започване на нещата от начало и правене на още 3 подробности, които довеждат до генерално променяне на идеята за администриране на нещото, което се администрира. Често се до-администрирват още поне 2 сървъра 5 сервиза и 3 активни устройства. С цел околните да не разберат, че в момента администратора вилнее с пълна сила по администрираната от него система се правят хитри администраторски кърпежи, та нещата да изглеждат като истински – като че все едно не се администрират, ама хич в момента. Администратора пише администраторски скриптове и програми за улеснение на администрацията си. Всеки администратор гледа в паницата на съседния нему администратор – търси да го хване в издънка в администрирането.
Основната движеща сила на администратора е хипотетичния мързел. Мечтания мързел се състои в това всичко да се администрира от самосебе си, а той само да наминава между 3 и 4 след обяд през работа – само за да се убеди лично, по администраторски, че нещата се администрират без външна намеса – сам сами. Това само-администриране не се получава и желанието утрешния ден да мине в различно от администрирането дейност се седи цяла нощ пред 5 машини с огромния хъс за администриране. Администраторите са в състояние да спрат необратимо една работеща система за не по-малко от 2 минути. Могат да го направят с цялото си администраторско съзнание и мисълта за прекарване на няколко денонощия през почивните дни с една единствена мисъл – оптимизиране на системата...
За администратора повечето време му е скучно да администрира нещо, което за него е тривиално и няма тръпка. Много по-интересно е да се занимаваш с администриране на Интернет. Там какво ли няма за администриране – можеш почти всеки ден да изнамираш нещо подходящо за твоя случай – можеш да евалуираш на воля и да тестваш до побъркване. Това започва обикновено с голямата надежда “Нещото” да разреши доста от проблемите; завършва с псувни около 5:30 сутринта и ясното чувство за загубеното време с “глупости”; остава единственото успокоение, че изводите от тази несгода са по-важни от това дали “Нещото” е тръгнало.

Една история с щастлив край: 
Борис Стефанов, Програмист / Системен администратор

Назад