Брой: 26
Излъчено:  07.08.2004 г.
Тема: За и против работата в чужбина

В предаването:
- Нашата анкета: За или против работата в чужбина?
- Стъпка по стъпка: Какво мислят специалистите по подбор на персонал за работата в чужбина?
- Знаете ли, че.. Колко българи са емигрирали в чужбина?

Въпроси в анкетата:
- Бихте ли работили в чужбина?
- Смятате ли, че там има по-добри възможности за работа?
- Тревожили ви факта, че много млади хора бягат от България?
- Как можем да ги задържим в България?

Участници:  Специалисти по подбор на персонал от водещи фирми
   
Знаете ли че:
В момента има около 3 милиона българи, постоянно живеещи в чужбина. Те образуват една много разнообразна група хора, от гледна точка на тяхното сегашно географско положение, време на напускане на отечеството, социален статус, възраст, ценности и нужди. Някои от по-типичните подгрупи обхващат:

- Българите в Украйна, Молдова и Румъния (около 1 милион души), които са напуснали пределите на България преди повече от век. Повечето са запазили своята българска културна идентичност, навици, език и религия;
- Българите в Балканските страни (най-вече Турция, Гърция, Македония и Сърбия). Те са сменили местоположението си по свое желание, или са се оказали отделени от България поради новоустановените граници между Балканските страни;
- Най-младата българска имиграция. Тази подгрупа се е образувала в последните 12 години и е концентрирана най-вече в Западна Европа и Северна Америка. Според различни статистики, тази подгрупа наброява между 300 000 и 900 000 души.

Част от тези хора може никога да не се върнат в България, но един голям процент от тях са готови да се завърнат, да се установят тук и да допринесат за положителното икономическо и политическо бъдеще на страната. Обикновено това са високо квалифицирани и добре образовани хора, успели в професионалната си кариера. Предполага се, че доста голям брой млади професионалисти, завършили в чужбина и/или работили за международно признати компании, са заинтересувани от това да се върнат и да работят в и за доброто бъдеще на България.

Назад