Брой: 4
Излъчено:  06.03.2004 г.
Тема: Интервюто

В предаването:
- Защо работодателите провеждат интервю за работа?
- Как да се подготвим за интервю?
- Езикът на тялото – предателство или предимство?


Въпроси в анкетата:
- Как се подготвяте за интервю за работа?
- Какво според Вас очаква работодателя от тази среща?
- Какво очаквате Вие?


Участници:  Косара Марчинкова, Некском България ЕАД
  Косара Марчинкова роботи с хора вече десет години. Завършила е Благоевградския Американски университет специалност журналистика и масови комуникации. Специализирала е две години и половина в САЩ. Има магистърска степен по психология. Дипломиран психотерапевт. Работи в голяма телекомикационна фирма.

Знаете ли че:
Езикът на тялото Ви говори повече от думите, които изричате.
Знаете ли колко много неща “говорят” за Вас ръцете ви?
Първият контакт с работодателя е ръкостискането.. .. Ръкуването е останка от първобитния живот на пещерния човек. В онези далечни времена, когато се срещали двама първобитни хора, те вдигали ръце във въздуха, като излагали отворените си длани на показ, за да се види, че не носят или не крият оръжие. С течение на вековете този жест на вдигнатата нагоре отворена длан претърпява различни промени и от него се пораждат различни други жестове - например вдигането на отворена длан при клетва, притискането на отворена длан към сърцето при даване на обет или като свидетелство за искреност, както и ред други разновидности. Модерната форма на древния ритуал за поздрав е сплитането и разтърсването на дланите - жест, който в повечето англоезични страни се прави както в началото на срещата, така и при раздялата. Ръкостискането трябва да е енергично, не много силно, не и твърде вяло.
При разговор отворените нагоре длани говорят за откритост и искреност. При позицията на дланите надолу се създава впечатление, че желаете да потиснете, въздържите или скриете нещо.
Позиция на палците: Жестовете с палци са присъщи на властни или високомерни хора. Внимавайте с тяхното използване, особено, ако желате да изкажете “скромното” си мнение пред работодателя по даден въпрос. Могат да бъдат изтълкувани като властност, прекалена самуовереност, дори агресивност.
Потропване с пръсти по масата: Подобен жест говори не само за силна изнервеност, но и за незаинтересованост и отегченост от разговора.
Сключване на пръстите, опрени на масата: Внимавайте, това говори за отрицателни емоции, чувство за безизходица и отчаяние. Може да бъде сметнато и като враждебна нагласа.
Сключване на ръце пред гърдите: Внимание, тази позиция на ръцете говори за недоверие, дистанцираност и несъгласие. Също и за желание да заключим тялото и мъчаливо да се предпазим от човека срещу нас.

Назад