Брой: 5
Излъчено:  13.03.2004 г.
Тема: Интересни и важни моменти от трудовото ни законодателство

В предаването:
- Познавате ли трудовото законодателство? - Какво трябва да знаем преди да подпишем договор?
- Знаете ли че... Любопитни факти.
- Работодателят... изисквания и препоръки.
- Историята на Даниела - един успешен старт.


Въпроси в анкетата:
- Познавате ли трудовото законодателство?
- За какво внимавате, когато подписвате договор с работодател?
- Знаете ли как да защитите правата си, ако пострадате от недобросъвестен работодател?


Участници:  Росица Стелиянова, Агенция по заетостта
  Росица Стелиянова е заместник изпълнителен директор на Агенцията по заетостта.
Завършила е право в Софийския университет. Има две специализации в Холандия и Италия по предприсъединителните и структуроопределящите фондове. Обича новите предизвикателства. Въпреки голямата си заетост намира време и за любимите си цветя.

Знаете ли че:
Знаете ли, че не е невъзможно да учите и да работите. Законът предвижда множество облекчения за учащите средно или висше образование, от които работодателят трябва да Ви позволи да се възползвате. · Ако учите и работите без откъсване от производството, със съгласието на работодателя, имате право на 25 дни платен отпуск за всяка учебна година. Този отпуск се ползва независимо от всички останали видове отпуски. Също така имате право и на 30 работни дни еднократно за подготовка и явяване на зрелостен или държавен изпит, за подготовка и защита на дипломна работа, дипломен проект или дисертация. · Служителите, които учат във вечерни учебни заведения със съгласието на работодателя, се освобождават 1 час по-рано от работа всеки учебен ден. Това не важи за служители, които работят при намален работен ден от 7 или по-малко часа. · Когато нямате съгласието на работодателя за Вашето образование, имате право на неплатен отпуск, който също се признава за трудов стаж. · Работодателят не може да изисква от Вас да полагате нощен труд, когато продължавате образованието си без откъсване от работния процес, освен, ако Вие не дадете съгласието си. · Ако работите на смени и учите, работодателят трябва да ги съобрази с учебния ви процес. Ако работодателят не спазва правата Ви, можете да се обърнете към "Главна инспекция по труда" към Министреството на труда и социалната политика.

Една история с щастлив край: 
Даниела Владимирова, Правна дирекция на Министерството на околната среда и водите

Даниела Владимирова работи в правната дирекция на Министерството на околната среда и водите като младши експерт. Завършила е право в Софийския университет. Имала е добрия шанс още с първата си работа да тръгне по пътя на професионалната си реализация.

Назад