Брой: 7
Излъчено:  27.03.2004 г.
Тема: Данъчните декларации

В предаването:
- Знаете ли кой трябва да подава данъчни декларции?
- Стъпка по стъпка – да подадем своята данъчна декларация?
- Знаете ли че...Любопитни факти.


Въпроси в анкетата:
- Подавали ли сте данъчна декларация?
- Знаете ли кой трябва да подава?
- Откъде намирате информация преди подаване на декларация?


Участници:  Пенка Георгиева, PSG Payroll Services Ltd.
  Пенка Георгиева е управител на първата у нас фирма, специализирана в обработката на трудови и нетрудови възнаграждения.
Зодия Овен. Интересува се от филми, музика и книги. Хобито й е вътрешен дизайн.

Знаете ли че:
Може да се каже, че данъците са икономическия израз на съществуването на самата държава. Те са важен инструмент за натрупване на приходи в държавата. Поради това данъкът и данъчното облагане възникват и се формират наред с появата на държавата. Някои данъчни форми се появяват далеч преди Новата ера. Под натиска от голямата потребност от приходи за държавната каса. В древна Атина по времето на Перикъл за първи път в историята се въвежда еднопорцентов данък върху цените на продаваните на пазара стоки. Мнозина смятат този данък за първообраза на данък върху оборота.
Няколко века по-късно – на границата между преди и след новата ера императорът на Рим Август взаимства опита от Атина и въвежда данък върху продажбите на преобладаващата част от стоките, продавани на пазара, в размер на едно на сто върху продажната цена. Голямото недоволство сред бедните кара управниците да освободят от данъци някои стоки от първа необходимост. Кадри – снимки на управници, стари съдилища и т.н.
Средновековието дава отражение върху конструкцията на данъчната система. Приходите на феодалните държави са се формирали от множество такси, събирани при вноса и износа, при преминаване на стоки през държавата и при тяхната продажба на вътрешния пазар. До късното Средновековие държавната хазна не е отделна от хазната на абсолютния монарх, което е пораждало условия за произвол при събирането на данъци и определянето на редица повинности за населението.
С утвърждаване на капиталистическата икономическа система се изменя механизмът на данъчното облагане и се утвърждават принципите му. В ново време германия през Първата световна война, а след нея и други държави, въвежда през 1916г. данък върху оборота, с който се облагат почти всички стоки и услуги с 1-2 до 4-5% данъчни ставки. В България по това време данъкът върху оборота е в промили.


Назад