Брой: 8
Излъчено:  03.04.2004 г.
Тема: Условията на труд

В предаването:
- Какво означава термина “Условия на труд”?
- Какви условия на труд осигуряват днес работодателите?
- Знаете ли, че ...

Въпроси в анкетата:
- Какво означава израза “Условия на труда”?
- Доволни ли сте от условията на труда във вашата работа?
- Имате ли изисквания към вашия работодател за подобряване на условията на труда?

Участници:  Николай Славчев, Нестле София АД
  Николай Славчев е на 30 години, специалист по безопасни условия на труд в мултинационална компания в областта на хранително-вкусовата промишленост. Обича селския туризъм, едно от любимите неща е семейството му.

Знаете ли че:
Според наредба на Министерството на труда и социалната политика, всички работодатели, чиито служители работят с компютри, се задължават да наемат специалисти по трудова медицина, които да извършат "оценка на работните места за работа с видеодисплеи с цел установяване на всички възможни ситуации и действия, които могат да причинят увреждания, особено на зрението и опорно-двигателния апарат, възникване на психически стрес и др.."

Наред с това работодателите са задължени да плащат изследванията при всяко смущение в зрението на служител, за което има съмнения, че е възникнало в резултат на работата с компютър. Има и изискване за помещението, в което се работи с компютър. Задължителната температура на въздуха между 18 и 25 С. Минималната кубатура за едно работно място с монитор, според наредбата е 13 куб.м

Наредбите и тяхното спазване са хубаво нещо, но те са само част от условията за приятната атмосфера в офиса. Днес възможностите да избираме мястото и фирмата, в която работим са много по-големи и работата, която възлагат добрите мениджъри на своите служители трябва освен да бъде безопасна, да им доставя удоволствие. Би било добре, за мениджърите да е водещ принципът "Човек върши добре онова, което му харесва". За да се чувстват добре, служителите се нуждаят и от работно пространство "по техен вкус" като дават предимство на работата в група с приятни колеги и без натрапването на началник. Те не харесват и досадните формалности, искат да се чувстват свободно. Добрите мениджъри могат да "преглътнат" модерните дрехи, както и приглушената музика, идваща от CD-ROM-а на компютъра, малки сувенирчета на работното място, музикални списания и нещо шеговито на стената. Наред с тези "волности" е добре да се насърчават общите развлечения и приятелските отношения между младите служители в офиса, но естествено без това да влияе на работата. Ако мениджърите спазват дори само част от тези съвети е сигурно, че ще успеят да задържат своите колеги на работа за доста дълго.

Хората упражняващи тази професия често са наричани – необходимото зло. Не ни се иска да се срещаме с тях, но винаги идва момент, когато страшно се нуждаем от тяхното умение и внимание. Но да ги посетим доброволно, много трудно! Затова и си плащаме с часове на болка или безсънни нощи....

Назад