Случвало ли ви се е да искате по-висока заплата, отколкото сте получавали? И ако да – намерихте ли подходящия момент, в който да го направите? Естествено, той никога не идва ... затова действайте! Но преди това прочетете нашите съвети как да го направите елегантно и със стил!

Как да водим преговори за увеличение на заплатата

Финансовото положение на компанията

Да започнем с това – ако сте от скоро във фирмата не може да очаквате, че ще ви вдигнат заплатата веднага. Все пак трябва да си я заслужите. Ако нямате други уговорки с работодателя изчакайте поне половин година. За да не хабите енергия и ентусиазъм, предварително се информирайте какво е финансовото състоянието на фирмата. Приходи, растеж, перспективи – това са фактите, с които е добре да разполагате.

Направете си равносметка какво сте постигнали и с какво вашето присъствие в компанията допринася за нейните успехи. Подсигурете се с цифри и факти, които са по-силни от емоциите в преговорите от този тип.

Потърсете информация какво е състоянието на пазара – каква е средната заплата, предлагана във вашия регион, бранш, позиция. От къде? Интернет, приятели, браншови издания и бюлетини, от секцията Заплата на JobTiger.

Очакваното повишение трябва да е в разумни граници. Между 5 и 15% е сума, която е реалистично да бъде договорена. Освен, ако нямате други предварителни уговорки или бонусни схеми.
 

Изберете подходящ момент

Въпреки, че за това никога няма подходящ момент, има ситуации, които можете да използвате, за да направите преговорите по-лесни и смислени.

Ако в компанията ви се провеждат годишни оценки на служителите може да повдигнете темата на тях. Естествено едва ли ще сте единственият. Годишните оценки обикновено се случват в края или началото на годината. Ако ръководството е склонно да увеличи заплатите на повече хора, то това увеличение би било по-малко като размер, но за повече хора едновременно. Помислете дали не е по-добре да изчакате друго време, когато искането ви ще е изненадващо, а съпротивите по-малки.
 
Друга много подходяща ситуация е при разширяване на обхвата на задълженията и отговорностите ви. Ще сте в по-изгодна позиция, когато и компанията иска, и вие искате.

Подходящият човек

Обърнете се към прекия си началник. Той е човекът, от който зависи разглеждането на искането ви по-нагоре. Той е човекът, който най-добре може да оцени работата ви и заслугите ви.

Подготовка за преговорите

Упражнявайте се как да изложите аргументите си по най-добрия начин. Така ще получите идея как отсрещната страна би реагирала, как вие се чувствате и какво да промените.
Направете си списък с нещата, с които сте били полезни в работата си и постиженията си през изтеклия период. Добавете всички извънредни неща, с които се занимавате.

По време на преговорите

Можете да започнете срещата по няколко начина, но препоръката ни е да не увъртате излишно.

Поговорете за приноса, който считате, че имате за компанията и личните си постижения напоследък. Споделете какви са очакванията ви за бъдещето – развитие, учене, нови отговорности и т.н. Чак след това поставете въпроса със заплащането. На този етап не бързайте да се пазарите за конкретно повишение. Може да говорите за заплатата или за бонусите. Или за двете.

Предварителна нагласа и поведение: влезте в срещата, уверени в успеха си. Бъдете позитивни и усмихнати. Така ще подчертаете мотивацията и ангажираността си. Бъдете настоятелни, без да минавате границата с агресивността. И най-важното – поддържайте диалог. Слушайте какво ви отговаря шефът и бъдете сигурни, че го разбирате.

Грешки, които можете да избегнете:
- Не влизайте в конфликт;
- Не прибързвайте с конкретни цифри, преди шефът да ви е направил първи предложението;
- Не прибягвайте до заплахи от типа "Ако не получа увеличение, ще напусна";
- Не се сравнявайте с останалите служители. Това може да прозвучи като критика към начина, по който вашият мениджър се справя с работата си.

Какво да направим, ако ни откажат повишение на заплатата

Опитайте се да договорите други придобивки: повече отпуска, гъвкаво работно време, кола, телефон, ваучери за храна, друго.

Уверете шефовете си, че искате да се развивате и да поемате други задачи и повече отговорности в бъдеще. Така си оставяте врата да поискате повишение отново след време.
Ако в следващите 6 месеца до 1 година нищо не се промени – преценете дали да останете или да си търсите друга работа.

Заключение

"Винаги трябва да си малко невероятен!" е казал колегата Оскар Уайлд. Дали пък това, да поискате увеличение на заплатата в разгара на кризата няма да е вашата форма на "невероятност" за сезона.