Когато се заговори за висококвалифицирани специалисти, в България първата представа е висшисти. А това не е задължително така.

Не е задължително да си завършил висше образование, за да си висококвалифициран и обратното. Квалификацията е повече производно на опит, практика, допълнително обучение, труд. За някои от професиите не е нужно да си с магистърска степен, но колкото повече опит и квалификация имаш толкова си по-търсен на пазара на труда. Заварчиците, шлосерите, стругарите и фрезистите, например, които са с висок разряд, винаги са били и ще бъдат търсени и добре заплатени, дори и през 2010 г.

И обратното - завършването на висше образование не те прави задължително висококвалифициран специалист. Ти можеш да си професионалист в своята област, но може и тепърва да започваш да се изграждаш като специалист, да трупаш опит, и да се квалифицираш на попрището, което си избрал за своя професия. И високото образование и високата квалификация се ценят на пазара на труда в България, но не са взаимосвързани.