Най-напред трябва да сме наясно с клопките по време на интервю и след това да се подготвим и да практикуваме, за да не се случват на нас. По-долу следват десет от клопките, от които трябва да се пазите. 

1. Неподходяща невербална комуникация – отпускане на стола, нервно потропване или игра с предмети, липса на визуален контакт.

Изправената стойка, визуалният контакт и крепкото ръкостискане показват доколко сте уверени в себе си. Първото впечатление може да бъде отлично начало или незабавен край на вашето интервю.

2. Неподходящо облекло за длъжността или фирмата – прекалено ежедневно

Правилата за по-ежедневно облекло в даден офис не означават, че вие можете да бъдете облечени като “тях” по време на интервюто. Важно е да изглеждате професионално и грижливо облечени преди всичко. Дали ще облечете костюм или нещо не толкова официално зависи от културата на фирмата и длъжността, за която кандидатствате. Ако е възможно, обадете се и се опитайте да разберете какви са правилата за облекло, преди да се явите на интервюто.

3. Не слушате – мислите само какво ще кажете

От самото начало на интервюто интервюиращият ви дава информация, било то директно или не. Ако не слушате внимателно, ако се осланяте само на интуиция, изпускате много добра възможност. Добрите комуникационни умения включват слушане и даване на знак на говорещия, че сте чули какво е казал. Наблюдавайте този, който ви интервюира и се адаптирайте към неговия стил и темпове.

4. Говорите прекалено много – разказвате всичко, дори и да не е особено адекватно

Да казвате на интервюиращия повече, отколкото го интересува, е фатална грешка. Когато не сте се подготвили предварително, ще сте по-склонни да скачате от тема на тема, като по този начин доста се отдалечавате от желаната позиция. Подгответе се за интервюто като прочетете внимателно обявата за работа, съпоставите уменията си с изискванията в нея и споделите само тази информация.

5. Държите се прекалено фамилиарно – интервюиращият НЕ е вашият нов най-добър приятел

Интервюто е професионална среща, на която се говори за работа. Тук не става въпрос за сприятеляване. Нивото на фамилиарност би трябвало да е огледало на поведението на интервюиращия. Важно е да покажете енергичност и ентусиазъм на интервюто, но не прекрачвайте прага, позволен за кандидата за работа. 

 Следва продължение...