Информация за пресата

100 000 лева награда за най-добрия млад предприемач в България

понеделник, 14 декември 2009
През януари стартира конкурсът за Наградата Empower за изключителни млади предприемачи. Инициативата се осъществява от фондация Empower United с подкрепата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Наградата Empower е най-голямото национално състезание за млади предприемачи със специален фокус върху иновациите. В конкурса могат да вземат участие предприемачи, които имат идея за нов бизнес, или са стартирали компании преди не повече от една година. Изискването е ръководителят на кандидатстващия екип да е на не повече от 35 години.

Първата награда в конкурса е в размер на 100 000 лева. Тази значителна сума е солидна основа за развитието на една добра идея в успешен бизнес. В допълнение към паричната награда, победителите ще имат възможност да се възползват от практически съвети от страна на опитни професионалисти.

"Нашата основна цел е да насърчим предприемаческото и бизнес мислене, както и да стимулираме развитието на икономиката. Със своя фокус върху иновациите, Наградата Empower поощрява стартирането на компании, които ще променят българското общество, а защо не и да имат глобален ефект. Всяко голямо постижение в света е започнало като една идея. Нашето послание към хората е да се целят високо, но да започнат с малко. Това е една от тайните на големия успех.", каза Томас Хигинс, председател на фондация Empower United.

"Като институция, която е отговорна за развитието на бизнес средата и подкрепя реализацията на младите хора в бизнеса, воденото от мен министерство е сериозно заинтересовано от идеите за развитие на устойчива програма, която да се превърне в глобален модел за финансиране на иновативни идеи", пише в официално писмо в подкрепа на Наградата Empower Министъра на икономиката, енергетиката и туризма, Трайчо Трайков.

Процедурата по кандидатстване за Наградата Empower ще бъде обявена в края на януари, 2010 година. Тогава, всички предприемачи, които имат желание да се включат в състезанието, ще могат да изтеглят формуляра за кандидатстване от интернет страницата на Empower United (www.empower.bg) и да започнат да работят по своите бизнес планове.

Крайният срок за предаване на кандидатурите е юни 2010. Бизнес плановете ще преминат през три кръга на оценка от жури от успели предприемачи и професионалисти. Ще има награди и за класиралите се на второ и трето място, както и зелена награда.

От януари до май 2010 всички, които имат желание да научат повече за предприемачеството могат да участват в откритите обучителни месечни семинари с гост лектори изявени бизнес лидери и експерти. Семинарите ще помогнат на младите предприемачи да структурират своите идеи и да ги оформят в бизнес план. На тези събития ще се проведат дискусии на теми като финансиране, сформиране на екип, ефективен маркетинг и продажби, и други теми, които ще помогнат на участниците при подготвянето на бизнес плановете за конкурса.

Наградата Еmpower е наследник на най-добрите практики на наградата "Най-добър млад предприемач", организирана от Българо-американския инвестиционен фонд в продължение на 13 години. Партньори на Наградата Empower са JobTiger, Центъра за предприемачество и управленско развитие (СЕЕD), и Асоциацията за подпомагане на академичната общност (АПАО). Медийни партньори на инициативата са вестник Дневник, Дневник.бг, Дир.бг и телевизия EBF.

Empower United е нестопанска организация, чиято мисия е да създава възможности за българските граждани и компании да реализират пълния си потенциал. Тя обединява съмишленици с богат опит и фокус върху най-добрите световни практики и новаторски методи в полза развитието на лидерските и предприемачески умения и професионалната квалификация в България.

За повече информация:
Десислава Митева
Изпълнителен директор
Фондация Еmpower United
Тел. 02/819 4571
Email: desislava.miteva@empower.bg
Назад
ITCD