Информация за пресата

Здравословен ръст на обявите за работа през март

сряда, 06 април 2022
Около 5% от предложенията за работа предоставят възможности за бежанци
 

През март 2022г наблюдаваме здравословен ръст на обявите за работа. Това показва ежемесечният анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger. Предложенията са малко над 52 000, като техният брой е нараснал със 7% спрямо февруари и с 46% на годишна база (спрямо март 2021г.).

Както и през предходния месец най-голям продължава да бъде ръстът на обявите в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“ с 29%. Така в този сектор вече има близо 10 000 предложения за заетост.

След него по ръст се нареждат секторите „Търговия и продажби“ (12%), „ИТ“ (6%), „Административни и обслужващи дейности“ (5%), „Логистика и транспорт“ (4%), „Счетоводство, одит, финанси“ (3%) и „Производство“ (0,5%).

Спад на обявите има в секторите: „Маркетинг и реклама“ (-3,1%), „Строителство“ (-3,7%) и „Здравеопазване и фармация“ (-8%).

 

Дялово разпределение

Секторът „Търговия и продажби“ продължава да държи първото място с 20% дял на предложенията.  Вследствие на постоянния ръст на обявите секторът „Хотелиерство и ресторантьорство“ заема второто място с дял от 19%.  На трето място се нарежда секторът „ИТ“ с 15% дял от общия брой обяви.

 

След тях по дял се нареждат съответно секторите: „Производство“ (14%), „Административни и обслужващи дейности“ (10%), „Логистика и транспорт“ (8%), „Счетоводство, одит, финанси“ (5%), „Строителство“ (4%), „Здравеопазване и фармация“ (3,4%), „Маркетинг и реклама“ (3,2%) и „Изкуство“ (1%).

Дялово разпределение на обявите за работа по сектори 

Работа от вкъщи

Според анализа на HR компанията и кариерен сайт JobTiger, предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа в края на март са почти 5500 или 10,8% от общия брой обяви. Съотношението на тези предложения по сектори е следното: „ИТ“ (55%), следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (16%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (16%) и „Търговия и продажби“ (5%).

 

Дял на обявите за работа от вкъщи/дистанционна работа 

Разпределение на обявите за работа от вкъщи/дистанционна работа по сектори

 

Обяви с изискване за притежание на зелен сертификат

Предложенията, притежаващи изискване за наличен зелен сертификат (удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или неговото преболедуване) продължават да намаляват. В края на март, с официалната отмяна на противоепидемичните мерки, наблюдаваме 95 предложения изискващи зелен сертификат или едва 0,2% от всички обяви.

 

Предлагане по градове

Броят на обявите във водещите областни градове се е увеличил. Това увеличение е както следва: София (6%), Пловдив (5%), Варна (13%), Бургас (19%), Русе (8%) и Стара Загора (3%).

 

Като дялово разпределение предложенията във водещите областни градове заемат 74% от всички обяви. Разпределението във всеки от тези градове е илюстрирано на фигурата по-долу.

 

Дялово разпределение на обявите за работа по градове

Обяви подходящи за бежанци

С началото на ситуацията в Украйна, както обществото, така и биснесът реагираха адекватно и изразиха своята подкрепа към бежанците идващи в България. Компанията JobTiger бе сред първте, които използваха своите ресурси, за да съдейства, като създаде филтър за обявите подходящи за бежанци. Съгласно информацията от него и останалите водещи сайтове за работа в България, около 2300 от предложенията са подходящи за хора с бежански статус. Това са позиции, за които работодателите са изразили своята готовност да назначат както български граждани, така и хора с бежански статут. Тези предложения са близо 5% от общия брой обяви в страната.

 

Дялово разпределение на обявите за работа, подходящи за бежанци 

Екипът на JobТiger ще продължи да ви държи в течение на тенденциите с редовния си анализ на динамиката при предложенията за работа у нас.

 
Назад
Zaplatomer Banner