Pressreleases

Дни на кариерата - ИТ, Комуникации и Аутсорсинг 2023 се отличи като възможност да стигнеш до работодателите, които наемат

Monday, 23 October 2023
 

 

В момент на все по-осезаема криза представители на топ фирми наемаха младши специалисти и професионалисти с опит в 4 града, а 11 японски компании заявиха за първи път интереса си към българските ИТ таланти

Над 2300 души от различни краища на страната грабнаха своя шанс за професионална реализация, какъвто моментите на криза обичайно не предлагат. Студенти, стартиращи кариерата си млади хора и специалисти с опит посетиха изложенията, организирани от JobTiger, в София, Варна, Пловдив и Габрово. Те разговаряха с представителите на наемащите в момента топ компании от секторите ИТ, Телекомуникации и Аутсорсинг. Работодателите избираха сред множеството кандидати с най-разнообразна трудова биография: от обучаващи се до специалисти с вече доказан опит. Тъй като 3 от изложенията се проведоха в съботни дни, стана възможно в тях да се включат и ангажираните през делниците професионалисти.

„Дойдох, защото на едно място са събрани представители на водещи фирми от технологичния сектор. Бих искала да знам как точно стоят нещата в момента с търсенето на кадри в бранша и има ли свободни позиции, които да удовлетворяват желанието ми за по-нататъшно развитие. Вярвам, че най-добрият начин за това е директният контакт с работодателите. Освен това е и най-спестяващият време –  за час или два човек може да осъществи разговори, за които иначе ще чака с месеци. Най-хубавото в изложението беше, че освен полезна информация, получих и предложения, които да обмисля.“ Това сподели на тръгването си от форума в хотел Маринела София посетителка, която представи себе си като Мая, на 45 г., работеща понастоящем в софтуерна компания.

Почти през цялото време на изложенията и в 4-те града имаше опашки пред щандовете, където се предлагаха обучения, стажове и работни позиции за секторите ИТ, Телекомуникации и Аутсорсинг. Струпването на хора бе особено осезаемо в София, където се проведе и първият за страната кът на японската икономика: Bulgarian - Japanese Tech Job Fair & Forum. Той бе реализиран чрез сътрудничеството между Job Tiger, Mynavi Corporation и Министерство на икономиката на Япония (Japanese Ministry of Economy, Trade and Industry). 11 японски компании представиха дейността си и разказаха за ценностите и културата си, както и какви кадри се надяват да намерят сред българските ИТ таланти. Повечето от тези фирми са без представителство у нас. Имаше и възможност реално да се откроят най-добрите ИТ специалисти – чрез провеждане на кратко състезание по програмиране. Победителят в него – Мартин Димитров – успя не само да докаже уменията си пред събраните топ работодатели, но и да спечели наградата на JobTiger: двупосочен самолетен билет до Токио, Япония.

Представител на една от участващите компании сподели: „Събитие като Дни на Кариерата, събиращо на едно място различни хора, но с еднакви интереси и предоставящо им чрез контактите с компании едно бъдещо развитие, е с една дума БОГАТСТВО.“

Друг работодателски представител допълни: „Като компания, която е инициатор на employer branding активности, участието в ИТ дните на кариерата беше изключително полезно за нас. Имахме възможност не само да представим нашата компания, но и да се срещнем с много бъдещи колеги и кандидати. Със сигурност ще участваме и през 2024 г.“

За втора година JobTiger си партнира със ScanFactor, за да улесни максимално изложители и посетители в размяната на контакти. За посетителите регистрацията в платформата дава възможност за директно споделяне на CV-то с работодателите – само със сканиране на QR код на място и с още по-голям шанс за тях да се откроят. За работодателите това е голямо улеснение и възможност в няколко лесни стъпки да прегледат подредена база с кандидатите, с които са говорили на изложението, веднага щом се върнат на работните си места.

След успешните Дни на Кариерата: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг предстоят срещи между работодатели и кандидати в секторите Икономика, Финанси, Маркетинг, Човешки ресурси и Обслужване на клиенти в УНСС на 21 ноември.

Събитието се организира от компанията за комплексни HR услуги JobTiger.

Златен спонсор на събитието е ABA – Work in Austria.

Бронзови спонсори на събитието са Strypes, Siemens, interop.io

Партньори на събитието са: JobTiger.tv, HR Industry, Министерство на образованието и науката, Асоциация на индустриалния капитал в България, Тракия Икономическа зона, Клъстер Тракия Икономическа Зона, Аз мога Тук и Сега, dev.bg, Лидер.бг, сп. Мениджър, b2b media, Kaldata, Legion Run, N-JOY, ISIC, Международна награда на херцога на Единбург – България, 9Academy, SOfoods, Baristo, AIBEST, Eventiplier, Advent group, AIESEC, Gusto media, My Sofia, Кариери, Pixel Media, HR Manager, IMG, My Job, Uchi.bg, Aspasia.

За Дни на кариерата:

Събитието е място за виртуални и лични срещи между търсещите професионално развитие и представители на компаниите - лидери в секторите ИТ, Телекомуникации и Аутсорсинг. Водещи компании от най-стабилните сектори предлагат кариерни възможности за първа работа или стаж и за хора с опит. През 2023 се състоя четиринадесетото издание на кариерния форум.

За организатора:

JobTiger стартира като първия кариерен сайт в България, създаден през 2000 г. След повече от 20 години работа компанията се разви като първата в България, предлагаща комплексно HR обслужване на клиентите си с международни опит и ноу-хау. Вече има над 30 000 клиенти - работодатели и работи с повече от 325 000 кандидати за работа. През годините компанията разви дейността си в посока изграждане на утвърдена HR агенция с иновативен и икономически ефективен подход.

Компанията е най-големият организатор на кариерни събития в страната.

Back
ITCD 2024 Employers
Zaplatomer Banner