Pressreleases

Плавно възстановяване на обявите за работа

Friday, 09 September 2022
Ръстът от 1,1% се дължи основно на обявите в секторите „Търговия и продажби“ и „Производство“

След като два поредни месеца наблюдавахме спад на броя на обявите за работа, през м. август има плавно възстановяване с ръст от 1,1%. Това показва ежемесечният анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger. Общият брой на предложенията е 47 000, като на годишна база той се запазва на същото ниво (47 100 през м. август 2021г.).

Наблюдава се активна динамика в различните сектори, като с най-голям брой са се увеличили предложенията в секторите „Производство“ (550 предложения повече или ръст от 8%) и „Търговия и продажби“ (530 предложения повече, 5% ръст).

Ръст наблюдаваме и в секторите „Здравеопазване и фармация“ с 10% (170 предложения повече), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (2% или 130 предложения повече) и „Строителство“ (1,7%, 40 предложения повече).

Противно на досегашната тенденция, през м. август наблюдаваме най-голям спад на предложенията в сектора „ИТ“. Обявите в този сектор са с близо 600 по-малко спрямо м. юли или спад от 11%. Както и в предходните месеци този спад се дължи основно за слабия работен сезон.

Спад на обявите през август отчитаме и в секторите: „Счетоводство, одит, финанси“ (-9%),   „Административни и обслужващи дейности“ (-4%), „Маркетинг и реклама“ (-3%) и „Логистика и транспорт“ (-2,6%).

Дялово разпределение

Дяловото разпределение на обявите по сектори се запазва, както през предходния м. юли.

С най-голям дял на предложенията е секторът „Търговия и продажби“ с 23%, следван от секторите „Производство“ (16%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (15%).

След тях се нареждат секторите „ИТ“ (12%), „Логистика и транспорт“ (10%),  „Административни и обслужващи дейности“ (10%), „Строителство“ (5%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4,4%), „Здравеопазване и фармация“ (3,9%), „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).

Работа от вкъщи

Според анализа на HR компанията и кариерен сайт JobTiger, през м. август предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са намалели с 8% (400 предложения по-малко). Това се дължи основно на по-малкия брой обяви в сектора „ИТ“, тъй като той предлага половината от този тип възможности за работа.  Обявите за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са около 4800 за страната или 12% от общия брой обяви.

Като разпределение по сектори 53% от предложенията са в секторa „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (15%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (15%) и „Търговия и продажби“ (5%).

Предлагане по градове

Общият брой на обявите във водещите областни градове се е увеличил с 2%. Динамиката във всеки един от тях е, както следва: София (3%), Пловдив (2%), Варна (-7%), Бургас (-3%), Русе (4%) и Стара Загора (4%).

Като дял броят на предложенията в тях е 73% от всички обяви, а разпределението във всеки от градовете е:  София (45%), Пловдив (10%), Варна (9%), Бургас (4%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

Обяви, подходящи за бежанци

Броят на обявите за работа, подходящи за бежанци, през август е около 2200 (6% дял от всички обяви), като техния брой е нямалял с 8% спрямо предходния месец.

Екипът на JobТiger ще продължи да ви държи в течение на тенденциите с редовния си анализ на динамиката при предложенията за работа у нас.