Информация за пресата

"Правни въпроси и начално финансиране" беше темата на третата среща за Награда EMPOWER

петък, 16 април 2010
Срокът за кандидатстване за наградата е от 1 май до 1 юни

"Правни въпроси и начално финансиране" беше темата на третия обучителен семинар от конкурса за "Награда EMPOWER за изключителни млади предприемачи". Срещата се проведе на 15 април 2010 г., в Зала 6 на НДК. За презентатори на семинара този месец бяха поканени: Дейвид Бътс, управляващ партньор в CMS Cameron McKenna, Иван Христанов, съосновател и екс-финансов директор на JetFinance, Павел Езекиев, управляващ директор на NEVEQ Capital Partners и Томас Хигинс, председател на Фондация "Empower United". Mодератор на събитието беше Борислав Стефанов – заместник-изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.

Целта на месечните срещи е да помогнат и подготвят младите предприемачи да разработят и структурират своите бизнес идеи по най-добрият начин. Гости и участници обсъдиха въпроси като: как се учредява и регистрира дружество, какви са данъчните облекчения, кои са най-често срещаните "законови пречки" при започване на нов бизнес, какво е начално финансиране и какви са етапите през които се преминава, какви са източниците за финансиране, какви са особеностите при външното финансиране и участието на чужди инвеститори и др.

По време на дискусията младите предприемачи получиха практически съвети от презентаторите. "Трябва да знаете на къде вървят вашите идеи и как се развиват във времето! Печелившата идея е ключът за вашия успех!" – сподели с присъстващите Дейвид Бътс и допълни, че България има възможности за подобряване на инфраструктурата. Иван Христанов посъветва участниците да търсят "умни пари" при реализирането на своите проекти: "Бизнесът оцелява при умни идеи и хора, които го разбират". "Идеалният вид на инвестицията е да направиш начален капитал и да осигуриш инвеститор за следващия при развитието на идеята. Инвеститорите се интересуват от инвестирането в хора и изпълнението на поставените цели" – коментира Павел Езекиев. "Не се страхувайте да заложите на иновациите. Empower позволява на хората да стигнат далеч, а далеч се стига с печеливша идея – такава, която може да промени индустрията или представата за бизнес." – каза Томас Хигинс, председател на Фондация "Empower United".

През месец май 2010 г. ще се проведе последната открита месечна среща с гост лектори изявени бизнес лидери и експерти. Всички кандидати, които имат желание да научат повече за предприемачеството, могат да участват свободно. Семинарите помагат на младите предприемачи да структурират своите идеи и да ги оформят в бизнес план, като срокът за подаване на кандидатурите е от 1 май до 1 юни 2010 г.

Наградата EMPOWER е най-голямото национално състезание за млади предприемачи със специален фокус върху иновациите и първа награда в размер на 100 000 лева. В конкурса могат да вземат участие предприемачи, които имат идея за нов бизнес или са стартирали компании преди не повече от една година. Изискването е кандидатът да е на не повече от 35 години.

Общите условия и документите за участие в най-голямото национално състезание за бизнес идеи на млади хора са достъпни на сайта на Фондация Empower United – www.empower.bg.
 
Конкурсът "Награда EMPOWER за изключителни млади предприемачи" се осъществява от фондация "Empower United" с щедрата подкрепа на американския народ чрез Американската агенция за международно развитие (ААМР).
Програмата се провежда със съдействието на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и с подкрепата на Фондация Моторола, CMS Cameron McKenna, AES (Ей И Ес) и Адеко България. Организационни партньори на Наградата EMPOWER са JobTiger, Центъра за предприемачество и управленско развитие (СЕЕD) и Асоциацията за подпомагане на академичната общност (АПАО). Медийни партньори на инициативата са вестник Дневник, Дневник.бг, Дир.бг и телевизия EBF.
"Empower United" е нестопанска организация, чиято мисия е да създава възможности за българските граждани и компании да реализират пълния си потенциал. Тя обединява съмишленици с богат опит и фокус върху най-добрите световни практики и новаторски методи в полза развитието на лидерските и предприемачески умения и професионалната квалификация в България.

Съдържанието на тази прес-информация е отговорност на фондация "Empower United" и не отразява непременно становищата на ААМР или Правителството на Съединените американски щати.

За повече информация: Радослав Цонов, Empower United, radoslav.tsonov@empower.bg, +359 2/ 819 45 74
Назад
ITCD