Pressreleases

Силен интерес на компаниите към Форум "Кариери 2009 - Добра кариера, Добър живот" въпреки кризата

Wednesday, 11 February 2009

Въпреки кризата интересът на компаниите към Форум "Кариери 2009 – Добра кариера, Добър живот" не намалява и те ще продължават да наемат младежи за стажантските си програми
През изминалите години общо близо 90 000 млади хора от цялата страна посетиха форума за студентски стаж и кариера

Въпреки деликатната икономическа ситуация в световен мащаб, само за първата седмица от периода за регистрация, над 50 фирми са потвърдили участието си в осмото издание на ежегодния форум за студентски стаж и кариера "Кариери 2009 – Добра Кариера, Добър Живот". Единственото по рода и мащаба си събитие, на което се срещат бизнесът и младите хора в България, традиционно стартира в София – на 18 и 19 март в зала 3 на Националния дворец на културата.

Форумът, който се организира от "ДжобТайгър" и Министерството на държавната администрация и административната реформа с традиционната подкрепа на "Нестле България" АД, тази година ще се проведе през март и април в общо девет града от страната – София, Варна, Свищов, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пловдив, Бургас и Стара Загора. Всяка година Форумът разширява и своя обхват, включвайки нов университетски град. Новия град, на който ще гостува осмото издание на форум "Кариери — Добра Кариера, Добър Живот", е Бургас.

На 11.02.2009 г. беше проведена пресконференция, на която беше представена програмата на предстоящото издание на форума.

Пресконференция 11.02.2009г.

Участие взеха: Николай Василев, министър на държавната администрация и административната реформа, Светлозар Петров, управител на JobTiger ООД, Антонис Кандзелис, изпълнителен директор на Нестле България АД и Аделина Костова, мениджър "Човешки ресурси" в Нестле България АД.

Програма на Форум "Кариери 2009 – Добра Кариера, Добър Живот"

Дата Локация
18 – 19 март София, НДК, Зала 3, етаж 7
23 март Варна, Фестивален и конгресен център
25 март Свищов, Стопанска Академия "Д. Ценов"
30 март Велико Търново, Великотърновски университет, V корпус
1 април Русе, Русенски университет "А. Кънчев"
6 април Благоевград, Югозападен университет "Н. Рилски"
8 април Пловдив, Международен пловдивски панаир, Конгресен център
13 април Бургас, Бургаски свободен университет
15 април Стара Загора, Хотел "Верея"
 
Резултатите от изминалите издания на Форума показват, че все повече работодатели са готови да дадат шанс за развитие на младите хора в България. От старта на инициативата през 2002 г. досега близо 90 000 студенти и млади специалисти от цялата страна са посетили форума за студентски стаж и кариера. Всяка година броят на компаниите и обявените стажантски програми нараства, като само през 2008 г. от посредничеството на форум "Кариери" са се възползвали над 18 500 младежи от цялата страна.

Основна цел на инициативата е откриването на нови възможности за професионалната реализация на студентите и младите специалисти и подпомагане на българските работодатели в усилието им да открият подходящи кандидати за своите стажантски програми и свободни работни места. На Форума работодатели от цялата страна се срещат с млади хора, търсещи работа или стаж, а младежите получават информация за изискванията за наемане на работа и имат възможност да ги сравняват със своите умения и желания за професионална реализация. Участието на студентите и младите специалисти във Форум "Кариери" е безплатно.

Продължава традицията в дните преди официалното провеждане на форума организаторите да правят предварителни срещи със студентите от университетите в съответните градове. Поканени са студенти от всички висши учебни заведения от София и страната. По време на тези срещи студентите получават полезни съвети за по-добро представяне – препоръки при съставянето на автобиография и мотивационно писмо, съвети за поведение по време на интервю, както и информация за предлаганите позиции по време на Форума.

Министерството на държавната администрация и административната реформа традиционно участва не само като съорганизатор, но и със собствен щанд, представящ възможностите за работа и стаж в държавната администрация. От 2002 г. досега по програмата за студентски стаж, представяна по време на Форума, са се възползвали общо 1146 млади хора. На щанда на МДААР експертите от министерството ще дават практически съвети на младите хора как да се подготвят за участие в конкурси за работа в администрацията, къде да намерят необходимата информация за обявените свободни позиции, какви са предимствата на това да работиш в публичния сектор, какви са възможностите за кариерно развитие.

За пореден път тази година отдела за подбор на персонал на JobTiger – TigerSelect ще участва със свой щанд във всички градове на провеждане на Форума. TigerSelect е уникална услуга, която обединява традиционните методи на онлайн и офлайн подбора с използването на възможностите на социалните мрежи чрез системата от независими мобилни консултанти, работещи за него.

Като генерален спонсор на Форума за шеста поредна година и през 2009, "Нестле България" АД ще включи студенти и абсолвенти от цялата страна в стажантската си програма. През 2008 г. 38 младежи от всички специалности започнаха професионалното си развитие в "Нестле България", като 21 от тях бяха на летен стаж в компанията. Младите хора се запознаха отблизо с работата в отдели "Маркетинг", "Продажби", "НЕСТЛЕ Professional", "Логистика и снабдяване", "Фабрика", "Човешки ресурси" и "Детско хранене". 22 от младежите, които са били на стаж в "Нестле България" през цялата 2008 г., в момента са служители на компанията. Повече от 12 години "Нестле България" АД развива стажантски програми и осигурява професионално обучение и развитие на своите служители. Към днешна дата броят на служителите на Нестле в България надхвърля 2000 души.

В сайта на "ДжобТайгър" (www.JobTiger.bg) може да бъде намерена подробна информация за условията за участие в събитието, списък на участващите фирми и организации, както и обявените от тях позиции и стажантски програми. Допълнителна информация може да получите и от екипа на "ДжобТайгър" (тел.: 02/ 491 80 20/21/23 и e-mail office@jobtiger.bg).
Back
ITCD 2024 Employers
Zaplatomer Banner