Забелязали ли сте колко време отделят лидерите, за да говорят за таланта, само за да направят същите грешки отново. Малко неща в бизнеса са толкова скъпоструващи и смущаващи, колкото неочакваната липса на талант. Въпреки че, в наши дни основен акцент е развитието на лидерството, винаги е изненадващ факта, че толкова много фирми срещат трудности да запазят най-добрите си таланти. Ето няколко наблюдения и идеи за това как да се спрете изтичането на таланти от вашата компания.

Попитайте някой изпълнителен директор дали в компанията, която ръководи има политики за запазване и развитие на талантливите служители и той бързо ще ви отговори утвърдително. Веднага ще се хвърли в обяснения колко много инициативи в тази посока има в компанията, на колко високо ниво са те и т.н. и т.н. Както с повечето неща в корпоративния свят и в това отношение има твърде много процеси изградени върху теорията и не е достатъчно практики създадени на база на опита.

Когато проучвате талантите в дадена организация се вгледайте в културата, не в риториката – вижте резултатите, а не коментарите за това колко много потенциал има в компанията. Тази теза подкрепят и менията на служителите, които интервюирахме в една компания:
 • Повече от 30% смятат, че ще сменят работното място в рамките на 12 месеца;
 • Повече от 40% не уважават прекият си началник;
 • Повече от 50% заявяват, че имат различни ценности от техния работодател;
 • Повече от 60% смятат че целите, които са си поставили за развитие в кариерата не съвпадат с плановете, които работодателя им има за тях;
 • Повече от 70% не се чувстват достатъчно оценени от работодателя си.
Така че всички работодатели, които смятат че държат служителите си под контрол, трябва да преосмислят позицията си, защото има една стара поговорка: „Служителите не напускат работа заради компанията, а заради шефа“. Независимо от титлата, от поста, който заемат, служителите, които напускат доброволно, обикновено правят това, защото са убедени, че нобратимо са изгубили връзка с ръководството.

Ето така стоят нещата – служителите, на които им се поставят предизвикателства, които са ангажирани, ценени и възнаградени (емоционално, интелектуално и финансово) рядко напускат, а и по-важното в случая е, че те вършат работата си на много високо ниво. Ако пропускате някоя от тези критични точки в отношенията със служителите си, то тогава е само въпрос на време, докато те се „отправят към асансьора“. Ето и 10 причини, талантът да ръководите служителите си да ви напусне – интелигентните лидери не допускат тези грешки:
 1. Не сте успели да насочите страстта им в правилната посока: Умните компанни насочват страстта на служителите си в посоката на корпоративните цели. По природа човек много трудно насочва страстта си в противоположна на вътрешната си посока. Ако не се съобразите с този факт, несъзнателно ще насърчите служителите си да следват своята страст другаде.
 2. Не им поставяте достатъчно големи предизвикателства: Интелигентни хора не обичат да живеят в мъглявия свят на скуката. Ако не предизвиквате способностите и уменията на вашите служители достатъчно често, те ще ви напуснат заради някой/ нещо, който ще го парви.
 3. Не успявате да ангажирате креативността им: Великият талант се нуждае от развитие, обогатяване и добавяне на стойност. Той е създаден да подобрява и развива. Големите таланти имат нужда да оставят собственият си отпечатък в работата си. Умните лидери не поставят хората в кутии, те ги подкрепят когато идеите им са „outside the box“. В крайна сметка, защо да имаш състезателен кон, когато не го пускаш да се състезава?
 4. Не успявате да развиете уменията и качествата им: Лидерството не е дестинация – а безкрайно пътешествие. Без значение колко умен или талантлив е човек , винаги има на къде да расте, да се развива и да съзрява. Ако поставите ограничения върху нуждата на човек да се развива, то той ще ви напусне, заради някой, който не би.
 5. Не им давате право на глас: Талантливите хора имат креативни мисли, идеи, прозрения, и наблюдения. Ако не се вслушате в тях, със сигурност, някой друг ще го направи.
 6. Не се грижите достатъчно за служителите си: Вярно е че хората идват на работа заради заплатата. Но това далеч не е единствената причина. В действителност, много проучвания показват, че това дори не е най-важната причина. Ако не се грижите за хората си в чисто човешки, в емоционален план, те в крайна сметка ще ви напуснат, независимо от това колко им плащате.
 7. Не сте добър лидер: Бизнесът не се проваля, продуктите не се провалят, проектите не се провалят, и екипите не се провалят, но лидерите - да. Най-доброто доказателство за стойността на лидерството е това, което се случва когато лидерството липсва – нищо. Ако не успеете да водите служителите си като истински лидер, те със сигурност ще потърсят своя другаде.
 8. Не оценявате техния принос: Най-добрите лидери не вземат кредит на доверие - те дават такъв. Ако не успеете да признаете приноса на своите служители, това е не само арогантно и нечестно, но то се равнява на молба за напускане.
 9. Не успявате да увеличите отговорностите им: Не може да ограничите талантливите служители – опитайте се и или ще изпаднете в посредственост, или ще ги принудите да си търсят по-добро поле за изява.
 10. Не спазвате обещанията си: Сами по себе си обещанията са безполезни, но спазени - обещания са безценни. Ако изгубите доверието на тези, които ръководите, ще платите висока цена. Лидерите, които не са отговорни пред своите хора, в крайна сметка ще бъдат подведени под отговорност от своите хора.
Ако лидерите отделят по-малко време в опити да задържат служителите си, а повече опитвайки се да ги разберат, да се грижат за тях, да инвестират в тях, и да ги ръководят добре, то служителите сами ще останат при тях.


------------------
Оригиналът на статията може да прочететe на http://www.forbes.com/sites/mikemyatt/2012/12/13/10-reasons-your-top-talent-will-leave-you/