Едва ли има човек, който да не изпитва поне малко притеснение за това как ще мине деня му. Всички ние обаче имаме различни поводи за притеснение. Някои се притесняват, че не могат да осъществят целите си, други, че детето им е болно вкъщи, трети се терзаят, че ще изпуснат любимия си сериал.

В работата нещата са аналогични – съществува разнообразие в причините и степента на притеснение, които изпитва всеки човек. Но въпреки това, изглежда има длъжности, които са много по-трудни и където хората изпитват много по-силни чувства на тревога и притеснение, в сравнение с тези, които работят нещо различно. Разбира се, не бихме могли да кажем, че непременно това е лошо. Някои от нас просто не могат да живеят без динамика и да не посрещат всеки ден непредвидени неща.

Ето и няколко от най-натоварените и динамични длъжности, които си заслужават "среброто" в косите:
 1. Асистентите. Независимо дали става въпрос за административните или личните асистенти, хората просто разчитат на тях. Понякога дори много повече, отколкото се очаква. "Направи копие на това, уреди ми среща, отхвърли тези клиенти, подготви ми информация, за да се подготвя за срещата". Хората просто идват и им хвърлят задачи и очакват незабавни резултати, без да се интересуват дали асистентите нямат нищо друго важно за правене.
  Защо си заслужава? Ти си важен. Дори и често да не получавате достатъчно признание за работата си, другите просто зависят от вас, така както и функционирането на цялата фирма. Едва ли без вас нещата щяха да се случват толкова безпроблемно.
   
 2. Медиците в спешното отделение. Едва ли има нещо по-натоварващо от това да се бориш за нечий живот и то в движение, в линейката по пътя към болницата. Тези хора са изправени пред различни ситуации, където се изискват бързи решения, а често дори не разполагат с всички необходими подръчни материали. Това, което трябва да умеят най-добре, е в критични моменти да запазят самообладание.
  Защо си заслужава? Винаги когато излекуват някого и възстановят здравето му, те осъзнават, че реално оказват положително влияние върху живота като цяло.
   
 3. Фермерите. Работа, която е комбинация между активно физическо натоварване и силни притеснения от това, какво ще им поднесе "Майката природа". Към ставането от сън в ранни зори и късното лягане можем да добавим и цялото време, прекарано на открито, което не винаги е приятно изживяване (особено в мокро и студено време). Но климатичните условия не са единствения фактор. Често малките фермери-предприемачи страдат от силен конкурентен натиск от страна на големите производители.
  Защо си струва? А всички ние не разчитаме ли на реколтата им, за да оцелеем?
   
 4. Стюардесите. Както при медиците, тяхната работа е в непрестанно движение, но на хиляди метри височина. Основните им задачи са да носят храна, напитки и завивки на пасажерите, да им осигуряват достатъчен комфорт, за да не мислят за евентуалните критични моменти. Често обаче никой не се сеща, че тези хора са също изправени пред риск от критични ситуации, застрашаващи живота им, докато се опитват да въведат спокойствие и ред измежду пътниците.
  Защо си заслужава? Карате хората да се чувстват добре, а и едва ли има много други, които да се похвалят, че са пътували повече от Вас и то за много по-малко пари!
   
 5. Военните. Това е работа, в която се изисква силна физическа подготовка и издръжливост и едновременно с това силно психическо равновесие. Освен това те основно контактуват със семейството си чрез телефонни разговори, писма и колети и понякога не ги виждат с месеци.
  Защо си заслужава? А не се ли жертват за нас и за страната си?
   
 6. Полицаите. Да се бориш с престъпността, като едновременно с това защитаваш невинните граждани и пазиш собствения си гръб, не е никак лесна задача. Освен това никога не знаеш каква опасност дебне зад ъгъла. Защо си заслужава? Отчасти отговорността за град, в който се живее безопасно, е тяхна.
   
 7. Брокерите на недвижими имоти. Възнаграждението на труда им често се основава само на комисионна от успешно реализирани договори. Нима е лесно да се живее с неясна представа кога отново ще има свеж доход? От друга страна повечето клиенти, които купуват жилище много недоволстват, че трябва да плащат комисионна, а и понякога до последно не знаеш точно с какъв клиент си имаш работа.
  Защо си заслужава? Работата им е свързана с доста движение навън и не са затворени непрекъснато в офис. Освен това, повечето хора, които купуват жилище, обикновено са спестявали почти цял живот, за да си го позволят и да си част от целия този сантиментален процес е наистина приятно изживяване.
   
 8. Социалните работници. Когато работиш в център за малтретирани жени или дом за деца с недостатъци, едва ли има ден, в който да не ти се свива сърцето. Всички тези центрове страдат от и липса на субсидии и организации, които да им оказват финансова подкрепа.
  Защо си заслужава? Подобряват качеството на живот на тези хора и внасят лъч радост в живота им.
   
 9. Борсовите агенти. Да работиш с ценни книжа винаги е било силно стресиращо, просто е записано със златни букви в длъжностната характеристика. Да не говорим как им се отрази целия този колапс на финансовата и банкова система.
  Защо си заслужава? Парите и търговията са основната двигателна сила в икономиката. Лошият ден на финансовия пазар със сигурност е лош ден и за милиони хора, но обратното също е вярно. Те са част от една система, която движи световната икономика.
   
 10. Учителите. Независимо дали възпитаваш деца в предучилищна възраст или тийнейджъри в гимназията, все работиш с група деца, на които трябва да служиш за пример, да даваш знания и да възпитаваш по най-добрия начин. Обикновено часовете работа, които прекарваш в класната стая, не могат да се сравнят със същите часове работа в офиса.
  Защо си заслужава? Клише е, но пък е вярно, че ежедневно променяш нечий живот. Освен това имаш възможността да проследиш как едно дете израства пред очите ти и се превръща в зрял млад човек, а това понякога е впечатляващо.