Вие ли сте творческата личност в офиса. Винаги кипящи от енергия и пълни с идеи. Вярвате, че с една добра идея ще впечатлите целия екип. Убедени сте, че кретивността е част от характера ви?

Истината обаче е, че творческия гений е мит. Креативността е умение, на което всички ние можем да се научим. И като всяко друго умение, креативното мислене изисква практика.

Предлагаме ви пет начина, чрез които да развиете креативното си мислене и да го използвате на работното място:
 1. Четете книги
  Четете книги с вълчи апетит. Опитайте с автобиографиите на велики умове, провокиращи мисълта фантастики, или наръчници за придобиване на лидерски умения.
 2. Учете се от великите
  Дръжте очите си отворени и бележника под ръка. Кои са най-умните и креативни хора в офиса ви? Обърнете внимание на начина, по който работят тези хора, за да разберете какво стои зад великите идеи.

  Ако работата ви позволява да пътувате, не се чудете. Участвайте в дебати, семинари, конференции. Обърнете внимание как дискутиращите структурират аргументите си, за да подкрепят тезата, която защитават.
 3. Разчупете статуквото
  Да си добър в едно нещо бе достатъчно през 90-те. Нестандартното мислене и богатата обща култура е новата нормалност.

  Какво означава това за вас? Да отидете на танци, да вземете урок по рисуване, да започнете да учите философия или да превърнете задният си двор в английска розова градина. Каквата и да е тя, промяната ще върне свежите идеи и на работното ви място.
 4. Търсете отговори за живота, вселената и всичко останало
  Научете се да задавате въпроси и да търсите отговори, от другите - и най-вече от себе си – това ще ви научи да откривате и решавате малките проблеми и слабости, които могат да провалят вашата „голяма“ идея.

  Задаването на въпроси не значи, че трябва да сте досадния колега в офиса, който предизвиква всички. Вместо това, усъвършенствайте това важно умение, чрез няколко лесни упражнения:
  • След като прочетете книга си представете кои ще са петте въпроса, които бихте задали на главния герой;
  • По време на презентация си запишете три въпроса, които да зададете на водещия;
  • Докато гледате новините, помислете какъв въпрос бихте задали на репортера.
 5. Ежедневно творческо предизвикателство
  Предизвикайте себе си, като правите нещо креативно всеки ден. Приемете тази задача като необходимост, за да поддържате творческите си умения в блестяща форма.

  Помнете: практиката и мотивацията са основните съставки на успеха.
 
 
--------------------------------------------------------------------
Оригиналът на статията може да прчетете на: http://blog.brazencareerist.com/2013/01/07/5-creative-ways-to-think-differently-at-work/