Какво е значението на благодарственото писмо след интервю?
За кандидатите за работа, които искат да се отличат от останалите, изпращането на индивидуално благодарствено писмо е особено важно.

Няколко практични съвета как да напишете благодарствено писмо, което да ви отличи от другите кандидати
 1. Прочетете писмото внимателно, като следите не само за правописни и граматически грешки
  Ако сте интервюиран от няколко различни работодатели, проверете дали името на компанията и интервюиращия в благодарственото писмо са правилни. Иначе гафът на благодарствени писма, адресирани до конкурентни фирми, 100% коства на кандидата следващото интервю със същия работодател. Ако не друго, то обърканото име показва и липса на внимание към детайлите.
   
 2. Подчертайте най-добрите си качества
  Случва се кандидат да потъне в суматохата и да бъде преоткрит, след като се получи благодарствено писмо, подчертаващо силните качества на човека. Благодарственото писмо е буквално последният шанс кандидатът да впечатли работодателя.
  Пример: Кандидат за позиция “Връзки с ключови клиенти” изпраща писмо, в което отново подчертава контактите си с редактори на търговски издания, с които фирмата-бъдещ работодател често работи. По този начин кандидатът заема едно от челните места в топ-листата на фирмата за следващо интервю.
   
 3. Покажете, че умеете да слушате
  Пример: Кандидат за работа прилага копие от статия към благодарственото си писмо с обяснението: "Статията разглежда проблем, който обсъждахме на интервюто". Това означава, че този кандидат наистина е бил отдаден на разговора и че подхожда много сериозно към предоставената му възможност.
   
 4. Потопете се в културата на фирмата-работодател, но го направете професионално
  В благодарственото писмо можете да използвате чувството си за хумор, но бъдете умерени и преценете дали е уместно. Пример: Фирма, производите на храни, е получавала писма с поздрав – "Желая Ви сладък ден", което е част от слогана на самата фирма "Определено е в техен плюс, когато кандидатите показват, че познават фирмената култура" - казва управителя.
  Колкото и неформално да изглеждат нещата в една фирма обаче, спазвайте професионалния тон в благодарствените писма. Едва ли някой ще се впечатли от писма, написани на жаргон или със странен правопис. Може да сте избрали прекрасна картичка, за да подчертаете личния си стил, но работодателят определено очаква от вас да познавате бизнес етикета.
   
 5. Пишете до всеки от интервюиращите
  Ако се срещате с повече от един интервюиращ във фирмата, изпратете на всеки един индивидуално писмо. Писмо, което не е добре обмислено, може да ви навреди. За това какво да включите в писмото спомнете си какви теми са обсъждани на всяко интервю. Можете например да споменете, че е било много интересно да научите повече за даден клиент.