Стартира Форум „Кариери 2007”! (Вижте повече...)

JobTiger новини от месец февруари 2007 г.:
 • На 22 февруари, в зала Мати в НДК, беше представен новият сайт www.KakviDaStanem.bg, който ще подпомага прехода на младите хора към пазара на труда.
  Проект Пазар на труда (ППТ) на Американската агенция за международно развитие представи своята последна инициатива – сайтът www.KakviDaStanem.bg, който ще помага на младите хора да вземат успешни решения за своето кариерно развитие.
  www.KakviDaStanem.bg е насочен към младите хора, които завършват средното си образование, към техните родители и преподаватели. В него те ще открият на едно място информация за различни професии, полезни насоки и помагала, свързани с професионалната ориентация, актуални новини, свързани с образованието и пазара на труда.
  Сайтът е уникален с това, че позволява на младите хора да свържат дисциплините, които изучават, с възможностите за професионално развитие в съответната област. Целта на този сайт е да подпомага всеки млад човек да вземе най-доброто решение за себе си, като отчита не само интересите и способностите си, но и реалностите на пазара на труда.
  JobTiger.bg е основен партньор на Проекта, а Фондация на бизнеса за образованието ще продължи да работи за развитието на системата за кариерното консултиране и професията на кариерния консултант в България. В този смисъл www.KakviDaStanem.bg ще бъде от полза и за работодателите, които ще разчитат на по-мотивирани и по-добре ориентирани служители.
  Майкъл Фриц – директор на мисията на USAID, пожела успех на сайта и отличи Проект Пазар на труда като един от най-успешните проекти на USAID у нас. Той посочи като пример изграждането на система за кариерно ориентиране във висшето, средното и професионалното образование, подготовката на 120 кариерни консултанти и създаването на мрежа от 24 университетски центрове в цялата страна.
  Гост на официалното представяне на www.KakviDaStanem.bg беше г-жа Екатерина Виткова, заместник-министър на образованието и науката, която сподели, че тези инициативи имат важно значение за успешната професионална реализация на младите хора у нас.
  Александър Караянис – заместник-посланик на САЩ у нас – даде висока оценка за постигнатите от Проекта резултати, които ще допринесат за устойчивото икономическо развитие и просперитета на България и благодари на всички партньори на ППТ, с чиято помощ те са осъществени.
  С тази инициатива Проект Пазар на труда на USAID, който от 2002 г. работи за подобряване на връзките между бизнеса, младите хора и образователната система у нас, отбелязва успешното приключване на своята дейност.
  По-значими резултати, постигнати по различните инициативи на Проект Пазар на труда:
  • Изграждане на мрежа от 24 университетски кариерни центъра в цялата страна. Над 150 хиляди студенти в тези университети и колежи имат достъп до услугите, предлагани от кариерните центрове и хиляди са придобили практически умения за намиране и задържане на работа в резултат на организираните от кариерните центрове обучения;
  • Популяризиране на студентските стажове и ползата от тях. Създаване на сайта www.staj.bg. Над 4000 проведени стажове през 2006 г;
  • Възраждане на кариерното ориентиране в средните и професионални училища;
  • Лансиране на професията на кариерния консултант, която вече е включена в новия класификатор на професиите;
  • Обучени 120 кариерни консултанти във висшето, средното и професионалното образование;
  • Проведена е първата национална конференция на кариерните консултанти в образованието (21-22 февруари 2007);
  • Създаване на магистърска програма по кариерно развитие в Русенски университет “Ангел Кънчев” през 2006 г.;
  • Учредяване на Фондацията на бизнеса за образованието, с цел да осигурява непрекъсната подкрепа за развитието на системата за кариерно консултиране в образованието (2005 г.);
  • Разкрито е представителство на National Board of Career Counselors - NBCC България (януари 2007 г). Организацията отговаря за сертификационната програма Global Career Development Facilitator (GCDF), по която се подготвят кариерни консултанти у нас;
  • 50 учители от 20 професионални училища са взели участие в първата по своя род у нас стажантска програма за учители в сферата на туризма;
  • Програмите по Управление на веригата за доставки подобряват конкурентоспособността на стотици организации и фирми, които работят заедно.
  USAID работи в България от 1990 г. и до момента е осигурила техническа и финансова подкрепа за социално-икономическото развитие на страната на стойност над 600 млн. долара.
   
 • Първа национална конференция на професионалните кариерни консултанти
  На 21 и 22 февруари, в София, се проведе Първата национална конференция на професионалните кариерни консултанти, работещи в сферата на образованието в България. Събитието беше сред финалните инициативи на Проект Пазар на труда на USAID.
  На срещата беше взето решение за изграждане на Асоциация на кариерните консултанти в България. Беше избран управителен съвет и беше обсъден проекто-устав на новата организация. За неин председател бе избран Деян Хаджийски – кариерен консултант от кариерния център във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”.
  Новата асоциация ще обединява и представлява кариерните консултанти, ще популяризира тяхната професия и услуги и ще работи за тяхната квалификация и развитие.
   
 • Фондация на бизнеса за образованието с частично финансиране за подпомагане развитието на кариерното консултиране в страната
  Фондация на бизнеса за образованието, която наследи дейностите на проект „Пазар на труда” свързани със създаването и утвърждаването на кариерни центрове в България беше одобрена от Американската агенция за международно развитие да получи частично финансиране, за да продължи дейността си и да подпомогне развитието на кариерното консултиране в страната. Основната цел на Фондацията е да осъществява връзките между бизнеса и образованието и да подпомага финансово университетите, които адекватно задоволяват нуждите на бизнеса и подготвят необходимите кадри за пазара на труда.


Предстоящи събития
 • Кариери 2007 в 7 града!
  Дати на провеждане в градовете:
  • София: 2 – 3 април, НДК, Етаж 3 и 4 
  • Пловдив: 6 април, Международен Пловдивски Панаир, Конгресен център
  • Варна: 16 април, Фестивален и конгресен център
  • Русе: 20 април, Русенски университет
  • Велико Търново: 25 април, Великотърновски университет
  • Стара Загора: 27 април, Хотел "Верея"
  • Благоевград: 4 май, Югозападен университет
  Ще бъдат проведени и подготвителни срещи на екипа на Джобтайгър със студенти от всички университети в София и страната. (Повече информация...)

Полезно за вас:
 • Безплатни позиции на страниците на JobTiger.bg
  През месец март 2007г, всяка фирма, която публикува обява в JobTiger.bg, ще може да публикува безплатно информация за дейността си (услугата „Представени фирми”).
   
 • Празници през месец март:
  • 1 март (четвъртък), – Баба Марта, работен ден.
  • 3 март (събота) – Национален празник на Република България. 129 години от Освобождението на България от османско иго и подписване на Санстефанския мирен договор.
  • 8 март (четвъртък) – Международен ден на жената, работен ден.
  • 15 март (четвъртък) – Ден на потребителя в България, работен ден.
  • 18 март (неделя) – Международен ден на музеите. Ден на Парижката комуна.
  • 20 март (вторник) – Световен ден за защита на Земята.
  • 22 март (четвъртък) – Първа пролет, работен ден.
  • 25 март (неделя) – Благовещение. Благовещение се празнува точно 9 месеца преди Рождество. На този ден дева Мария четяла Светото писание. Прочела пасажа „Девица ще зачене и ще роди син” и в този момент долетял Гавраил, божият ангел-вестител и известил, че тя е избраницата. На този ден се яде риба, обредна пита и мед. Както премине денят, такава ще е цялата година – спокойна или притеснена, весела и празнична или навъсена и сърдита.
  • 31 март (събота) – Лазаровден. Лазаровден е празник на нивите, пасбищата горите, но и празник на момичетата, които след като лазаруват, придобиват нов социален статус. Вече могат да бъдат харесвани от ергените, да имат любим, да се омъжват. Лазарките разучват лазарски песни и игри и си избират водачка. Чакат се с радост във всяка къща, тъй като се смята, че къщата ще е честита през цялата година. Обхождат се нивите за здраве и плодородие. На лазарското хоро, на което се събира цялото селище, се избират пременените и щастливи бъдещи невести.

Panta Rei…
 • Новият Председател на Управителния съвет на БАУРЧР е Светла Стоева, ДжобТайгър ООД
  Светла Стоева, Мениджър “Ключови клиенти и продажби” в JobTiger бе избрана за член на Управителния съвет (УС) на Българската Асоциация за управление и развитие на човешките ресурси (БАУРЧР) по време на Общото събрание на Асоциацията, провело се на 01 март 2007. Другите членове на УС, избрани по изискванията на Устава на Асоциацията с тайно гласуване са: Евгения Георгиева - БТК АД, Лариса Петрова - МДААР, Таня Бояджиева - Делойт, Женина Жилева - Комисия за финансов надзор, Венцислав Арнаудов - Ей Ай Джи-Лайф България, Христо Стоянов - Фикосота. На 6 март 2007 г. на първото си заседание новоизбраният Управителен съвет на БАУРЧР избра своя Председател.
   
 • Константин Радославов е новият Senior Programmer и Project Manager в екипа на Джобтайгър ООД. Завършил е Електронно инженерство в Южна Африка и е получил магистърска степен по Компютърни науки в Ирландия. Досега Радославов е работил за Rila Solutions като програмист.
 • От началото на месец март Гергана Раковска е Изпълнителен директор на „Фондация на бизнеса за образованието”, към която се присъединиха и другите експерти на проект „Пазар на труда”.
  За контакти:
  E: grakovska@jobtiger.bg, T: +359 2 944 4349.
 • Невена Раковска е новият член на екипа на „Фондация на бизнеса за образованието” и ще заема поста Координатор проекти. Досега Невена е заемала поста Мениджър стажове и обучения към проект „Пазар на труда” на Американската агенция за международно развитие.
  За контакти:
  E: nevena@jobtiger.bg


   
 • Считано от 01 март 2007, към екипа на Делойт се присъедини г-н Илиян Василев, който ще изпълнява длъжността Chairman в Делойт България. Богатата професионална биография на Илиян Василев включва поста на посланик в Руската Федерация между 2000 и 2006 г. Преди да поеме новата си длъжност г-н Василев е ръководил Българската агенция за чуждестранни инвестиции, както и Българската международна бизнес асоциация. Г-н Василев е Почетен Председател и един от основателите на Българския икономически форум и на Югоизточния европейски икономически форум. Натрупаните знания и богат професионален опит, придобити през годините, ще бъдат от особено значение за работата на г-н Василев в неговите усилия да отстоява възходящото развитие и интересите Делойт България.
   
 • От началото на месец март Анита Станоева заема позицията Мениджър Човешки Ресурси в българското представителство на немската IT компания за проучване и разработване на продукти Software AG. Кариерата на Анита минава през Метро Кеш & Кери и Практикер. Анита Станоева е завършила УНСС и има почти 10 години опит в областта на човешките ресурси.
  За контакти:
  E: Anita.Stanoeva@softwareag.com
 • Милена Вукорепа /Клисурска/ е новият Мениджър Човешки Ресурси към “Галакси Пропърти Груп” ООД. Досега Милена е била част от екипа по подбор и управление на персонала на Винпром Пещера.
  За контакти:
  E: jobs@royalgarden-bg.com