Събития от месец март 2009 г.:
 • Форум Кариери 2009 г. очаквани и неочаквани!
  На 18 и 19 март в София стартира ежегодния национален форум "Кариери 2009".
  Традиционно форумът беше открит от Министъра на Министерство на държавната администрация и административната реформа г-н Николай Василев, от управителя на JobTiger.bg г-н Светлозар Петров и от г-н Антонис Кандзелис, директор на Нестле България АД, традиционен спонсор на проявата.

  Безспорният въпрос, поставен на Форума, беше как ще се отрази кризата на младите хора - на тяхната професионална реализация и мотивация в България, как ще се справят с конкуренцията на пазара на труда от страна на специалисти, останали вече без работа. Намаленият брой компании, участвали тази година в дните на "Кариери 2009" в София, обаче, не повлия на мотивацията на студентите да посетят Форума. Според работодателите дори тяхната мотивация, интерес и предварителна подготвка са били много по-високи от предишни години.

  "Студентите са наясно какви позиции търсят", споделят специалисти от различни браншове. "Приятно е да се говори с хора, които демонстрират познания, уважение, интерес и искат да научат нещо".

  Християн Петков, специалист "Бизнес развитие" и сертифициран кариерен консултант по GCDF в JobTiger.bg споделя наблюденията си като организатор и участник във Форума:

  "Тази година броят на фирмите участници в "Кариери 2009" е по-малък от миналата, което е съвсем нормално и очаквано предвид икономическата обстановка в страната.
  Приятно впечатление ми направи обаче заинтересоваността и сериозността на студентите посетили форума до момента. За разлика от минали години, когато почти половината идваха на Кариери като "на гости", тази година те идват с предварително подготвени списъци с фирми, с които желаят да се срещнат и богат набор от документи за кандидатстване. Задават адекватни и актуални въпроси и като че ли вече не подхождат към предложенията на фирмите с идеята „Два месеца стаж... за какво ми е?"
  Като организатор аз сравнявам форума с минали години. Естествено там където цифрите са по-малки от преди за мен означава "по-слаб форум". Изненадващо обаче отзивите, които получаваме от фирмите са точно обратните - доволни от кандидатите и цялостното протичане в съответния град, което отново доказва, че е важно преди всичко качеството, а не количеството."


  Традиционно силният "кариерски" град Варна тази година надмина всички очаквания по отношение на посещаемостта. Въпреки спада от 34% на компаниите, които участваха във Форума, беше отбелязан рекорден брой посетители – над 5000, в рамките само на един ден.

  Впечатленията си от "Кариери" Варна споделя Павел Хаджиев, старши специалист "Подбор на персонал" и сертифициран кариерен консултант по GCDF в JobTiger.bg:

  "Студентите във Варна ни заляха. Идваха на тълпи и през целия ден беше натоварено. Налагаше се да ги събираме в групи пред щанда ни, за да успеем да обърнем внимание на всеки. Събрахме много автобиографии. Изпитах истинско удоволствие и удоовлетворение от Форума във Варна.
  По-конкретно - отлично впечатление ми направиха хората, които посетиха форума тази година. Подготвени и фокусирани, определено заинтересувани от професионалната си реализация. За сравнение, на подобен форум миналата есен, студентите идваха далеч по-объркани, понякога само от чисто любопитство, любезност и без конкретна цел, без документи.
  Сега разликата беше отчетлива. Мотивацията, предварителната им подготовка, конкретните им предпочитания за длъжност, бранш, компания, увереността им и желанието да се представят добре се забелязваха дори мимоходом.
  Всъщност, ако вземем предвид нагласата на по-младите хора напоследък, от никъде не следва студентите, особено от по-началните курсове, да имат причина да са разтревожени от икономическа криза и собствената си професионална реализация. Само че те подходиха съвсем сериозно към разговора с работодателите без да има и помен от обичайните "закачки" към служителите на различните фирми от типа "Вие какво предлагате тук?" и "...ми ние се интересуваме от по-малко работа с повече пари".
  Според мен, щом студентите приемат кризата сериозно, тогава можем да очакваме от тях да влагат по-голямо старание в образованието си, от което, разбира се, печелим всички.
  Направи ми впечатление и по-специалното внимание, което младите специалисти отделиха на щанда на Министерството на държавната администрация и административната реформ. Дали защото мислят, че в условия на криза държавната работа изглежда по-сигурна или защото смятат, че стаж в държавна структура ще им бъде полезен за по-нататъшното им развитие не мога да кажа. В същия смисъл са и по-засилените посещения на студентите към по-големите и доказани на пазара компании, които отново вдъхват за младите хора повече стабилност за това, че бизнесът им не е "заложен на карта".
  За мотивацията на младите специалисти, за тяхната сериозност говори и това, че в по-голяма степен в сравнение с други подобни форуми, те спазиха думата си и изпратиха автобиографиите си в електронен формат на имейл, особено ако е нужен и някой допълнителен документ, задължителен компонент за кандидатстването по дадена отворена позиция. Това спазено обещание също е показателно за мен."


  По-слаб интерес към професионалното си развитие демонстрираха студентите от Велико Търново и Русе, където броят студенти не надхвърли 600 за деня на гостуването на Форума. Въпреки това специалистите по човешки ресурси смятат, че студентите, с които са се срещнали във Велико Търново са били на ниво и са оправдали гостуването им в града.

  Форум "Кариери 2009" продължава с гостуване в градовете Благоевград (6 април), Пловдив (8 април), Бургас (13 април) и Стара Загора (15 април).

  Напомняме на работодателите, участващи във форума, че могат да публикуват безплатни обяви за стажантските си позиции в сайта www.JobTiger.bg.
  Подробности за Форума може да видите на адрес: http://www.jobtiger.bg/careers/2009/.
   
Предстоящи събития:
 • Сертификационен тренинг MHF (Mental Health Facilitation) - първо в Европа обучение за обучители и консултанти по личностни проблеми, 3-7 април 2009
  Първото в Европа сертификационно обучение за обучители и консултанти по личностни проблеми (Mental Health Facilitator) ще се проведе от 3 до 7 април 2009 г., в София. Обучението се организира от Фондация на бизнеса за образованието, представляваща Националният борд на сертифицираните консултанти (NBCC) – България, в партньорство с Факултета по педагогика на СУ "Климент Охридски".

  Програмата Mental Health Facilitator (http://www.nbccinternational.org/mhf) е една от най-успешните инициативи на NBCC, разработена съвместно със Световната здравна организация. България е пилотната Европейска държава, в която се провежда обучение по MHF. До момента това обучение има голям успех в Северна и Южна Америка, Азия и Африка. В тренинга ще се включат и представители на всички европейски представителства на NBCC.

  Консултантите по MHF помагат на клиентите да се справят с нормалния стрес в живота и да работят продуктивно. Целта на този процес е укрепване на здравето и благополучието на личността, успешно реализиране на нейния потенциал в общността, и подобряване качеството на живота като цяло.

  Обучението е подходящо за богат спектър от специалисти, които практикуват подпомагащи професии или работят с човешки ресурси. Компетенциите, които осигурява MHF, допълват професионалните умения и познания, придобити в различни сфери и са широко приложими в съвременното общество.

  Обучението е насочено към обучители, консултанти, мениджъри и специалисти по човешки ресурси. Все по често те се сблъскват с предизвикателството да подкрепят и консултират свои колеги и клиенти, при взимането на решения и разрешаването на професионални, лични и здравословни проблеми, проявили се в следствие на физическо и емоционално пренатоварване.

  Успешно преминалите обучението получават сертификат за обучители на консултанти по личностни проблеми, който ще им даде възможност да предоставят услуги по консултиране на лица, нуждаещи се от подкрепа.
   
Полезно за Вас:
 • Безплатни позиции на страниците на www.JobTiger.bg
  Безплатни обяви в www.jobtiger.bg през месец април можете да публикувате за позиции за сезонна работа.
   
 • Десетте печеливши от рецесията в САЩ - четете в www.kriza.bg
   
 • TigerClub Асистанс карти – пролетно почистване на ароматни цени!
  Дойде време за пролетното почистване и ремонтите у дома. Ако търсите кой да свърши цялата работа вместо вас – позвънете на професионалните домочистачи на ТайгърКлуб!
  Поръчайте си специалните Асистанс карти на ТайгърКлуб, за да ползвате тази и други услуги, спестяващи ви време и нерви на най-добрите цени в София! До края на април може да получите картата на преференциалната цена от 35,00 лв (с ДДС).
  Повече подробности >>
   
 • ВАЖНО ЗА ВСЕКИ hr, мениджър или собственик на бизнес!

  Какво е outplacement?
  Outplacement е специализирана психологическа помощ и професионална подкрепа за освободени служители в процеса им на търсене на нова работа. Услугите се предоставят от обучени специалисти и най-често са за сметка на работодателя.
  Целта е да се намалят негативните последствия от загубата на работата за хората, както и да се запазят добрите отношения между тях и работодателя. Най-важният аспект от целия процес, обаче е психологическата подкрепа, която получават хората, останали без работа.

  Какво включват услугите, предоставяни от специалисти:
  • Кариерно консултиране, професионално ориентиране и/или психологическа подкрепа;
  • Подготовка на документи за кандидатсване за работа/ CV, мотивационно писмо и т.н./;
  • Подготовка за интервю;
  • Обучения в различни меки умения;
  • Обучение за ефективно търсене на работа;
  • Други услуги, в зависимост от ситуацията, в която се намира клиента.

  Колко дълго продължава такъв процес:
  Средното време, което е необходимо за работа с един човек, е между 2 и 4 срещи.

  Кой в България предлага такива услуги:
  JobTiger.bg

  Как го правим:
  • Избираме най-добрият начин за помощ на съкратените служители;
  • Индивидуални и групови сесии;
  • Регистрация на хората в базата данни на www.JobTiger.bg
  • Търсене и уведомяване за подходяща работа. Помощ при кандидатстване;
  • Конкретни обучения за меки умения според нуждите на хората или желанието на компанията.

  Защо ДжобТайгър:
  • Единствената компания в България, притежаваща лиценз и обучени квалифициарни специалисти по международната сертификационна програма GCDF, с право да преподават;
  • 4-годишен опит в сферата на подпогането и кариерното развитие;
  • Индивидуален подход към всеки клиент, бил той отделен служител или компания;
  • Голям опит в провеждане на обучения и тренинги;

  За контакти:
  Диляна Стойчевска, Key Account
  JobTiger Ltd.
  dilyana@jobtiger.bg
  02 / 49 180 23
   
 • JobTiger във Facebook.com
  Вече можете да се присъедините към нашата група във www.facebook.com и да получавате редовно новини от нас за пазара на труда, актуални събития и полезна информация за вашия бизнес и кариера.
  В групата на JobTiger във Facebook.com също може да споделяте мнения, да задавате въпроси или да намерите нови професионални контакти.
   
 • Празници през месец април 2009 г.:
  • 11 април, събота - Лазаровден;
  • 12 април, неделя – Цветница, Връбница;
  • 14 април, вторник – имен ден празнуват Мартин и Мартина (работен ден);
  • 19-20 април, неделя и понеделник, Великден, Възкресение Христово (неработни дни).
  За още информация за почивни и празнични дни през месеца, вижте календара.