JobTiger новини от месец юни 2006 г.:
 • 6-15 юни, Обучения на служители на БТК и Вивател за менторство
  Във връзка с провеждащата се за трета поредна година стажантска програма на БТК АД и първата такава на Vivatel, екипът на ДжобТайгър беше поканен да проведе серия обучения на бъдещите ментори от двете компании. Целта на обученията беше споделяне добри практики и опит от предишни години и усвояване на различни техники и подходи при работата със стажанти, за ефективно насърчаване на усвояването на нови знания и умения от страна на стажантите. Екипът на ДжобТайгър се срещна с повече от 120 ментора от цялата страна.
   
 • 9, 15 юни, София и Пловдив, Обучения на служители от държавната администрация за менторство
  На 9 и 15 юни се проведоха първите обучения на служителите от държавната администрация от София и Пловдив за добри практики в провеждането на стажантски програми. Обученията са част от проекта за преодоляване на различията между образователната система и нуждите на публичния сектор, финансиран от Британското посолство и Проект "Пазар на труда" на Американската агенция за международно развитие. Предстои обучение във Велико Търново. Проектът се изпълнява от Фондация на бизнеса за образованието. Обученията се провеждат от специалисти на Фондация на бизнеса за образованието и JobTiger.
   
 • 20 юни, Стопанската академия “Д. Ценов” Свищов, Меморандум за разбирателство между МДААР и Съвета на ректорите
  Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев и проф. Йорданка Кузманова – председател на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в България, подписаха Меморандум за разбирателство, чиято основна цел е преодоляване на разминаването между придобитите знания на завършващите публична администрация студенти и реалните нужди на публичния сектор в България.
  Николай Василев отбеляза, че диалогът между институциите, учебните заведения и бизнеса вече се развива благодарение на форум "Кариери", който се провежда 5 поредни години. Той използва възможността да благодари на "Джоб Тайгър" ООД и на проекта "Пазар на труда" на ААМР за доброто сътрудничество и връчи грамота "за построените мостове между институциите, академичната общност и бизнеса, благодарение на които младите хора в България могат да реализират мечтаната кариера".
  Светлозар Петров, Председател на Фондация на бизнеса за образованието, представи проекта "Преодоляване на разминаването между образователната система и нуждите на публичния сектор".
  Повече информация...
   
 • 23-24 юни, 5 среща на HR екипите в България
  Основната тема на срещата в хотел Дива, с. Чифлика, Троянско беше “Мотивацията на персонала”, като и този път HR уикенда се осъществи с любезното съдействие на дългогодишните ни партньори Accor Services Bulgaria и Monday Insight.
  Традиционното вече мероприятие-изненада този път беше подготвено от две фирми – Еко Монд ООД, които се погрижиха за адреналина в петък следобяд и шофирането на джипове по черни пътища и по местности въобще без пътища, а вечерта беше незабравима с партньорите ни от GEA Events.
  Повече информация ще намерите на http://www.jobtiger.bg/hrmeeting/.
  Очакваме мненията и предложенията ви за следващите издания на срещата!
   
 • 26 – 30 юни, сертифициране на кариерни консултанти от средните училища по програмата Global Career Development Facilitator (GCDF)
  Завърши обучението на 34 кариерни консултанти и специалисти от средните и професионални училища и от регионалните структури на Националния педагогически център към МОН за сертифициране по програмата GCDF.
  Обучението се проведе от специалисти на Проект “Пазара на труда” на ААМР, Фондация на Бизнеса за Образованието, JobTiger и председателя на NBCC (National Board of Career Counselors) Румъния, Андреа Силаги.
  Програмата продължава до края на 2007г. и включва обучението на близо 1700 кариерни консултанта от цялата страна. Целта е във всяко средно училище с над 500 ученика да има обучен кариерен консултант, който да подпомага учениците в тяхната професионална ориентация, да ги подготвя и обучава как да планират, организират и развиват професионалната си кариера, както и в практични умения за търсене на работа, подготовка на документи за кандидатстване и умения за провеждане на интервю с работодатели.
  В програмата се включиха и представители от още три университета – УАСГ, МГ, Пловдивски Университет, като с това броят на университетите, участващи в проекта за изграждане на кариерни центрове и обучение на специалисти става 25.
   
 • 30 юни – 1 юли, Видин, Лекция на JobTiger на организираната от Съвета на ректорите среща на тема “Значението на висшето образование за регионалното развитие”
  Целта на дискусионния семинар беше насочване на академичното и обществено внимание към модели на отразяване на регионалните очаквания към висшето образование в стратегиите за висше образование на национално и институционално равнище, идентифициране различни аспекти на осигуряване на човешки ресурси във връзка с икономическия профил на регионите и създаване на форум за обмисляне на конструктивен подход за установяване на конгломерат от факултети на институции за висше образование, които да задоволят регионалните потребности от специалисти с висше образование в Северозападната част на България.
  Лекцията на JobTiger беше на тема: "Оценка на проблемите в осигуряване на квалифицирана работна ръка за региона".
  Презентацията по темата може да разгледате тук.

Предстоящи събития:
 • 3-5 юли, Велико Търново, “Как да мотивираме студентите да бъдат активен фактор”, семинар за консултанти от университетските кариерни центрове.
   
 • В Русенския университет "Ангел Кънчев" стартира магистърски курс "Консултант по кариерно развитие"
  Магистърската програма има за цел да подготви висококвалифицирани специалисти в областта на теорията и практиката на кариерното развитие. Обучението по магистърската програма е особено актуално и необходимо за хармонизиране на консултантските услуги в съответствие с бъдещото приобщаване на България в Европейския съюз.
  Завършилите студенти се реализират като педагогически съветници и консултанти, както в училищната мрежа, така и в неправителствени и професионални организации, в специализирани (държавни и частни) институции, в сферата на труда и социалната политика, в звената на Агенцията по заетостта.
  Анотация
  Повече информация
  Стипендия

Полезно за вас:
 • Безплатни позиции на страниците на JobTiger
  През месец юли позициите за специалисти в областта на текстилната промишленост ще бъдат публикувани безплатно на страниците на www.JobTiger.bg.
  Не забравяйте да публикувате обявите си за стажантски позиции безплатно в JobTiger.bg и Staj.bg.
   
 • Празници през месец юли:
  Официални празници през месец юли няма, но поводите за радост са много:
  • 1 юли, Свети Врач или т.нар. от народа “Джулай морнинг”, събота. На този ден жените не работят нищо (за здраве на хора и животни). Именници: Козма, Кyзман, Дамян, Красимир, Красимирa, Красинa;
  • 5 юли, летен Атанасовден, сряда. Изпълняват се обичаите против суша ПЕПЕРУДА и ГЕРМАН. Обредна трапеза: прясна пита и кокошка.
  • 7 юли, петък. Имен ден празнуват Недялко, Недялка, Неда;
  • 8 юли, събота. Свети Прокопий. В ранно утро жените на пчеларите изпичат по два обредни хляба, за да събират пчелите много мед;
  • 11 юли, вторник. Именници: Олег, Олгa, Оля;
  • 15 юли, събота. Именници: Владa, Владимир;
  • 16 юли, неделя. Именници: Юлия, Юлиян, Юлиянa;
  • 17 юли, понеделник. Именници: Марин, Марина;
  • 20 юли, ИЛИНДЕН, четвъртък. Именници: Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka. Един от празниците за предпазване от гръм и градушка (сигурно има и други). Най-старият петел се коли! Ако видите св.Илия да се разхожда по небето със златна колесница, с желание да убие ламята, която пасе житата, хвърляйки по нея огнени стрели, всъщност това са гръмотевици и светкавици. Ако видите огън, който излиза от ноздрите на конете, впрегнати в колесницата му... това е просто светкавица без гръм.
  • 22 юли, събота. Именници: Магда, Магдалeна;
  • 25 юли, вторник. Именници: Анна, Янa, Eнko;
  • 26 юли, сряда. Именници: Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкевa;
  • 27 юли, четвъртък. Свети ПАНТЕЛЕЙ. Именници: Пантaлей, Дoбрa, Дoбрин, Дoбринa. Жените да не подхващат работа! Посещение на СПА процедури.
  • 30 юли. Именници: Евдоким, Евдокия. За тях преданията мълчат.