Тигърски награди
Накъдето и да се обърнеш, го срещаш. Напрежението.
Напрежението да посрещаш цели и крайни срокове. Напрежението да постигаш повече с по-малко. Да обновяваш уменията си. Да балансираш между личния живот и работата си. И как при толкова напрежение един добър мениджър да държи всичко под контрол?

Отговорът е съвсем прост, както повечето отговори на сложни въпроси. Като правиш за себе си това, което предлагаш на клиентите си всеки ден: управляваш задачите, информационния поток, обема на работа и времевите срокове. В замяна те чакат по-високо качество на работа и личен живот.

Вероятно много хора ще запитат „Лесно ли?” А защо да не бъде? Исторически погледнато, мениджърите са хората, които имат честта да управляват проекти. Защо тогава трябва да са хронично стресирани и вечно да се борят с времето, когато трябва да управляват проекта на собствения си живот.

Навсякъде по света мениджърите се сблъскват с прекомерно натоварване, постоянен извънреден труд и намаляващи ресурси. В същото време от тях се очаква непрестанно да обогатяват професионалните си умения – което допълнително източва и без това малкото време.
А никой – дори и мениджърите – не е бил обучаван в училище как да работи.

Как изглежда работното ви място?
Хвърлете един поглед на офиса и компютъра си. Нужно е, защото съществува пряка връзка между вашата собствена организация и продуктивност. Ако работното ви място е царство на хаоса, по-добре бързо го разчистете и подредете.
За да пресеете планините от хартии и електронни файлове, които задушават средата около вас, използвайте 4 прости принципа: „Изхвърли!”, „Делегирай!”, „Определи време за това сега!”, „Направи сега!”.
Странно звучат, но работят. И спестяват време. Ако инвестирате един цял ден в организиране на работното си място, ще спестите около 3 часа на седмица. А това прави 12 седмици на година. Върнете си ги обратно!

Неефективен начин за започване на работния ден – пощата!
Сутрин и вие първо проверявате нея, нали?
Не посягайте към пощата, докато не прекарате достатъчно време, за да обмислите ЕДНО голямо нещо, което трябва да свършите през деня. За да бъдете ефективни, всяка сутрин първо правете среща със себе си, с работата си.
В момента, в който отворите пощата, ще бъдете наводнени от обичайните тривиалности. Затова по-добре определете часове няколко пъти на ден, в които да проверявате новите мейли. „Архивирайте” ги веднага, щом приключите работа с тях. Не се връщайте към едно съобщение повече от веднъж. И забравете за порочната практика – „Ще погледна какво е и после ще отговарям („mark as unread”).
Най-сигурният начин да удвоите работата си, е като се върнете два пъти към нея.

Работете по това, което си струва!
Организирайте времето си около стратегическите приоритети и вземете няколко трудни решения: да свършите нещо добре, да рискувате, да делегирате или изобщо да не се захващате. Не можете да изпълнявате едновременно две неща с еднакъв приоритет. Няма изключения! Трябва да избирате. А подходът е лесен: определете приоритетите, напишете ги и предайте нататък.

Безизходиците на работния процес – срещите!
Говорим за срещи. Мениджърите прекарват около 24 000 часа от своята кариера в срещи. Критичен момент за подобен начин на работа е създаването на програма на всяка среща и придържането към нея. Хората обикновено приемат по няколко срещи по едно и също време и след това решават на коя да отидат. Трябва да се научите кои срещи да приемате. Сложете цена на своето „да”.

Да изгубиш предимствата си!
Компаниите плащат най-висока цена, когато добрите мениджъри напускат, защото са претоварени. „Прегарянето” може да доведе до по-голямо изхабяване, отколкото си представяме. В един прекрасен момент тялото ни побеждава и до известна степен взема решението вместо нас. Ако компаниите желаят да привлекат и задържат добри служители, трябва да им помогнат да намерят баланса. Добрите мениджъри преди всичко моделират баланса между личния живот и работата, след това учат хората си как се прави това.

Замислихте ли се?
Можете да проверите доколко ефективни сте самите вие и вашите служители на http://www.pepworldwide.bg/takethetest.php


------------------
Оригиналът на статията можете да прочетете на http://www.pepworldwide.eu/articles/detail/canadian-institute-of-management