Следвайте промяната
 
Преди десет години всички обяви за работа бяха предимно във вестниците. Работодателите бяха недоверчиви към интернет и лесно се плашеха от неща като „регистрация”, „попълнете полето или изберете от падащото меню”, „поръчайте”. Да не говорим колко трудно изглеждаше това да провериш кандидатурите онлайн, въпреки че с няколко прости стъпки можеше да сортираш и прегледаш най-добрите автобиографии още тогава.
 
Ако загубим работата си
Днес обаче всички обяви са в интернет. Дали ви харесва или не, дали им вярвате или не, дали ви е трудно или не, дали сте се сетили или не – нищо не ви пречи да се научите как да ползвате интернет, за да търсите работа. Нищо не ви пречи да опитвате докато стане. И нищо не ви пречи да сте активен и сериозен.
 
Ето още няколко елементарни неща, които ще ви спестят много време, притеснения и нерви.

1. Проверявайте крайните срокове на обявите
Въпреки че JobTiger.bg сваля обявите с изтекъл срок, в някои сайтове това не се случва. Не си губете времето да пишете мотивационни писма и автобиографии преди да сте сигурни, че обявата е актуална. Това се отнася и за обявите, с наближаващ краен срок. По телефон или и-мейл попитайте дали все още търсят хора и набират документи. Ако няма координати за контакт в обявата, вижте в търсачките – компанията със сигурност фигурира в уеб пространството под някаква форма.

2. Проверявайте новите обяви всеки ден
За да не се окажете 635-тият кандидатствал за дадена обява след три седмици, следете ежедневно сайтовете за работа и реагирайте бързо на обявите, които отговарят на интересите и възможностите ви. Може да сте най-добрият кандидат, но работодателите рядко имат възможност да обработят целия обем от пристигнали документи. Колкото по-рано се появи вашата кандидатура, толкова по-голям е шансът да се свържат с вас.

3. Четете всичко наред
Някои хора правят грешка да търсят обяви и позиции в много стеснен периметър. Четете всички новопубликувани обяви – така не само ще знаете какво се случва на пазара, но може да ви хрумнат идеи къде и какво още да направите, за да откриете работа. Често работодателите пишат обявите по начин, по който едва ли ще се сетите, че може да се опише дадената работа. Ако не четете всичко наред пропускате много възможности.

4. Пазете се от фалшиви обяви
Ако нещо звучи прекалено добре, за да е истина, то обикновено не е. Няма да сте нито първите, нито последните, които ще се хванат на въдицата. За съжаление много хора в отчаянието си са готови да платят пари, за да получат работата си – нещо, което е забранено и нелегитимно в нашата страна. В тази връзка – внимавайте какви документи подписвате!

5. Не се превръщайте в спамър
Рекордът на един кандидат преди години беше 997 кандидатури за по-малко от месец! Ако не искате да ви излезе име на спамър и работодателите да ви пренебрегват – бъдете сериозни и кандидатствайте само за онези длъжности, които са реалистични за вас. Колкото и да ви се иска да сте маркетинг мениджър, например, нямате никакви шансове ако в същия момент сте кандидатствали за охрана, чистач, майстор – пицар и масажист.

6. Използвайте „връзки” и познати
Не само в нашето общество се използват познати, роднини и „връзки”, за да си намерим работа. Използвайте всяка възможност, за да търсите информация и да я използвате в своя полза. Това, че някой ви познава обаче не значи, че не трябва да сте подготвен изрядно!

И в крайна сметка, това, че сте изгубили работата си едва ли е най-лошото нещо на света. Нищо чудно всъщност да се окаже едно от хубавите събития в последно време. Поради простия факт, че това е промяна. Промяна, която ще ви накара да се замислите върху начина си на живот и ще ви даде реална възможност да го направите по-добър. Стига да сте достатъчно упорити! Успех!

Повече съвети и подробности може да намерите на телефоните на JobTiger.bg или ако ни пишете на адрес: office@jobtiger.bg.