Напук на твърденията, че ходим на кино, само за да избягаме от ежедневието си, филмите правят много повече за нас. Освен че са удачно средство за забавление, те често ни подтикват да се замислим за най-различни страни на живота ни, включително и за професионалния ни опит. Не е изненадващо, нали? Като се има предвид колко време прекарваме на работното място ...

Без да сме се спрели на конкретен принцип на подредба, тук ще споменем няколко от добрите филми, които ни направиха впечатление и от които има какво да научим в чисто професионален план.
 • "Дяволът носи прада" ("Devil Wears Prada") – ако някога в кариерата си сте имали лошата съдба да работите за Нея - Дявола, определено трябва да видите този филм. Историята разказва за пътя на едно младо и неопитно момиче (Ан Хатауей), назначено като асистентка на главния редактор на реномиранo списание в лицето на Мерил Стрийп. Освен че е истински хищник в корпоративните редици, Мерил Стрийп не пропуска да се изяви и като безкромпромисен диктатор в офиса. Можете сами да се досетите точно колко високи изисквания има тя към колегите си и как безпардонно може да се отнесе и към най-незначителната грешка. А когато сте млад и неопитен, как можете да прескочите препятствията, поднесени от самата Мерил Стрийп?

  А ние научихме, че човешките възможности нямат граница, ако имате куража да се изправите и да се борите.
   
 • "Имате поща" ("You’ve Got Mail") - освен сладникава романтична комедия на пръв поглед, филмът като нищо може да носи и подзаглавието "Борбата на малкия предприемач срещу големите корпорации". Главните роли се играят от Мег Раян - собственик на малка книжарница и Том Ханкс като главен мениджър на известна верига книжарници. Фокусът на филма е съсредоточен върху онлайн връзката на главните герои, която започва, без те да подозират, че извън границите на това виртуално познанство, техния истински живот се припокрива в стремежа им към една и съща бизнес цел.

  Поуката - без излишна паника проверявайте всеки човек, който влезе в живота ви, защото не знаете дали основната му цел не е да забие флага на върха преди вас.
   
 • "Клиентът" ("The Client") – филмът показва живота на млада жена, дотолкова отдадена на своята професия, че е готова да се бори докрай, за да защити клиента си в съда. А един инцидент й помага да разбере, че всички нейни усилия не са били напразни. Главната роля се изпълнява от Сюзън Сарандън, а тя си заслужава всяка минута на киноекрана.

  Не пропуснахме да отбележим отново, че успехът е по-скоро резултат на полагане на много усилия и постоянство, отколкото въпрос единствено и само на късмет.
   
 • "Американски прелести" ("American Beauty") - филмът екранизира незавидната участ на Лестър Бърнхам (Кевин Спейси) - съпругата му го мрази, дъщеря му го презира, а шефът му възнамерява да го изхвърли от работа. Животът му е истински кошмар. Знаем, че много от вас ще си спомнят за начина, по който той изнудваше шефа си за увеличение на заплатата, изобличавайки в измама и недостойно поведение всички свои колеги. Затова нека обърнем внимание на междуличностите взаимоотношения в семейството, особено когато единия от двамата е погълнат от своята работа. В конкретния случай успешната кариера на жената на Лестър е основния проблем помежду им, тъй като е довела до промяна в ценностите и самозабрава в единия и до отдалечаване и отегчаване до смърт в другия.

  За свое щастие Лестър бързо стига до извода, че когато нямаш какво да губиш, можеш да рискуваш всичко. Провокиран от забранените страсти, той решава да промени живота си. И колкото повече свобода получава, толкова по-щастлив се чувства.
   
 • "Офис треска"("Office Space") – абсолютната класика в списъка с филми, носещи кариерно-ориентирани послания. Забавен, непринуден и действителен, показващ колко често хората ненавиждат работата си. Главният герой, Питър Гибънс, е отегчен и ядосан на всички в работата си и решава да не прави нищо друго в офиса, освен да играе на компютъра си, да руши имуществото на компанията и да отвръща иронично на заповедите на шефа си. Вместо обаче да го уволнят, той неочаквано бива повишен. Най-вероятно сте обръщали внимание на следния диалог:
  Питър Гибънс: Въпросът, Боб, не е в това, че съм мързелив, а че просто не ми се занимава.
  Боб Портър: Не ти се занимава!?
  Питър Гибънс: Въпрос на мотивация, разбираш ли? Виж, ако се скъсам от бачкане и Инитех направят повече програми, няма да получа нито цент. Така че къде е идеята? А има и още нещо, Боб. В момента имам осем шефа.
  Боб Портът: Моля?
  Питър Гибънс: Осем шефа.
  Боб Портър: Осем?
  Питър Гибънс: Осем, Боб. А това означава, че когато допусна грешка, осем различни хора идват да ми пилят за това. Това е истинската ми мотивация, да не идват да ми се карат. Както и това, да не си загубя работата. Но знаеш ли Боб, това ме кара да работя само, колкото да не ме уволнят наистина.

  А вие замисляли ли сте се каква важна роля играе мотивацията в работата ни?
   
 • "Преследване на щастието" ("Pursuit of Happyness") - самотен баща, борещ се за оцеляване. Дотук нищо впечатляващо. Но допълнението, че е по истинска история вече грабва вниманието ни. Да, Уил Смит като че ли е идеален за тази роля и тя определено му донесе още повече слава. Спомняте ли си как Кристофър Гарднър (героят на Уил Смит) спечели интервюиращите в една от компаниите, в която искаше да работи?
  Мартин Фром (интервюиращият) – "Какво ще си кажат другите, ако в стаята влезе мъж без риза и аз го наема?"
  Кристофър Гарднър: "Че има хубави панталони!".

  С други думи - колкото и трудна и безизходна да изглежда една ситуация, винаги една от вратите води към изхода.
   
Или, ако трябва да обобщим, във всеки един от гореизброените филми виждаме преплетени идеите за постоянството и целите в работата, баланса между работа и личен живот, мотивацията и не на последно място айсбрейкърите по време на интервю, които малко или много ни отварят доста врати.