Инсториите за интервю на ужасите са верни:

По време на интервю за работа кандидат не спрял да обижда бившият си шеф, само за да разбере, че срещу него стои съпругата на бившият му ръководител. Една дама била толкова нервна по време на интервю, че успяла да каже едва 10 думи. Да не забравяме и за човека, който по време на интервю, поръчал спагети и бира, а после направил истинска каша както на масата, така и върху себе си.

Това са опасности, които можем лесно да предотвратим, защото е ясно къде грешим. А кои са тези неща, които могат да провалят интервюто ни за работа без дори да подозираме. Това са неща, които няма да прочетете в книгите.
Ето пет от тях, за които да сте подготвени при следващото интервю за работа:
 1. Интервюиращият може да преценява вашите реакции.
  „Нарочно оставях кандидатите да чакат 20 мин преди интервюто, за да видя как ще реагират. Дали ще четат? Какво ще е отношението им към рецепционистката? Дали ще използват възможостта да научат от нея повече за компанията и позицията?

  След всяко интервю исках мнението на рецепционистката, защото тя имаше поглед върху истинската същност на кандидата - какъв човек е? Мнението и бе от голямо значение.“

  Сър Ричард Брансън се преобличал като шофьор и карал кандидатите от мястото на срещата до тъй нареченото място за интервю. Той искал да види как ще се отнасят с него кандидатите. За някои наистина не минало добре.

  Друг специалист, който правел подбор за голяма компания оставял кандидатите в стая с включен телевизор, който бил повреден. И наблюдавал. Дали ще изключат телевизора? Дали само ще намалят звука? Ако кандидатите просто игнорирали телевизора това означавало, че са твърде пасивни. Тези, които изключвали телевизора според специалиста са инициативни хора, готови да поемат отговорност за действията си. А вие как бихте постъпили?

 2. Бъдете уверени.
  Макар и клише, това е основно правило когато отивате на интервю за работа. Не тръгвайте за интервю, ако не вярвате, че сте един високо търсен „продукт“. Така не само ще убедите интревюиращият, че сте надежден икандидат, но това ще ви даде спокойствието и увереността на такъв. Бъдете много внимателни, обаче, увереността лесно може да бъде възприета като арогантност. За да се успокоите, в такива ситуации си повтаряйте, че сте човекът, който може да даде много от себе си за тази компания. И ако отидете на интервю и не се държите сякаш вие сте създали тази професия всичко ще мине добре.

 3. Следете мисълта си.
  Интервюиращият трябва да говори повече от вас, той или тя трябва да ви разкаже за компанията, за позицията и за човека когото търсят. Ако осъзнаете, че вие сте този, който говори повече започнете да задавате въпроси. Ще научите много повече, отколкото сте се надявали, ако задавате въпроси, но правилните въпроси. И нищо не казва „Аз съм интелигентен човек“ по-добре от подходящите въпроси.

 4. Проучете човекът, който ще ви интервюира.
  Отделете време, за да научите повече за човека, който ще ви интервюира. Разгледайте профила му в социалните мрежи. Може дори да коментирате негови публикации, ако интересите ви съвпадат. Това ще направи добро впечатление. Но внимавайте, не се дръжте свойски и не питайте „Как са децата?“ по време на интервюто. Това е страховито.

 5. И най-важното - отделете време, за да помислите какви въпроси ще зададете по време на интервюто.
  Не става дума за това да питате, защо търсят човек за подобна позиция, а да се интересувате от неща, за които никой не е посмял да пита. Например:
  • „Бихте ли кандидатствали в тази компания, ако трябваше да избирате отново?“;
  • „Колко ваши приятели също работят в компанията?“;
  • „Смятате ли, че компанията ви може да бъде в списъка на най-желаните компании за работа?“

  Тези въпроси ви дават три основни предимства:
  1. Ще накарате интервюиращият да се замисли; 2. Ще опознаете самия човек, не само работата му; 3. Това ще ви отдели от тълпата задаваща въпроси като по учебник.
 
Не искате да станете част от историята на компанията; пример за провалено интервю, или просто поредния неуравновесен кандидат.
Да сте уверени, сигурни и последователни в решенията си, така ще направите избора на интервюиращия много по-лесен. Бъдете такива каквито сте, не такива каквито смятате че трябва да бъдете - за да ви забележат, за да изпъкнете сред цялата тълпа кандидати. Ако сте такива и не ви изберат, значи това не е вашето място. Това е победа и за двете страни.
 

Оригиналът на статията може да прочетете на: http://blog.brazencareerist.com/2012/04/13/5-things-the-textbooks-wont-teach-you-about-the-interview-process/