По Personnel Today Magazine.

Тези дни мениджърите Човешки ресурси на някои компании са изправени пред предизвикателството "Съкращаване на служители". Ето някои трикове, които биха им помогнали за превръщането на лошата новина във възможност.

Грешният подход

Състоянието на пазара на труда в момента е много динамично и неясно. Липсва систематизирана и конкретна информация за съкращения на служители, временно затваряне на производства и т.н... Трябва да се има в предвид, че служителите, работещи в условия на съкращения, са подложени на изключителен стрес и тревоги.
Вярно е, че има хора, които твърдят, че оставането без работа е сред най-добрите неща, които са им се случвали, защото е провокирало старт на нова кариера или на собствен бизнес, но първоначалните им реакции са били много далеч от положителните.

Нормално е хората да изпитват страх и дори паника от възможността да загубят работата си. Ето защо работодателите трябва да се постараят и да извършат процеса правилно.

Никоя организация не би искала да попадне в ситуации, като тази във Франция, където при обявяването на затварянето на фабрика за гуми на Мишлен работници взеха мениджърите за заложници.

Съществуват много случаи, в които работодателите известяват служителите си за вероятността от съкращения чрез видеоконферентна връзка или, още по-лошо, чрез писмено съобщение. А това само добавя още сол в раната. Хората се чувстват обидени и гневни.

Тъй като все повече и повече обръщаме внимание на работодателската марка и на комфорта и ангажираността на служителите, ситуации като горните трябва и могат да бъдат избегнати.

Консултиране и подкрепа

Обект на съкращения са различни типове служители, но има една група, която за пръв път се сблъсква с този процес. Това са младите хора, които са в началото на кариерата си или на втората си работа. Много от тях очакват веднага да си намерят нова работа, а процентът на тези, които се замислят за собствен бизнес е доста нисък.
До сега работодателите предлагаха само "съчувствие" на служителите, с които се разделят. Това време вече отмина и отговорните работодатели предлагат много повече, дори активно работят със съкратените служители, като им помагат да си намерят нова работа и дори да идентифицират нови жизнени възможности.

Организациите биха могли да осигурят всякакъв вид подкрепа: индивидуални или групови коучинг сесии, семинари по кариерно консултиране, работилници за повишаване уменията за заетост, консултации за започване на собствен бизнес и дори зала в офиса на компанията, която да бъде използвана от търсещите работа.
Опитът показва, че съкратените просто искат да започнат нова работа, освен ако не се пенсионират или не са взели решение за започване на собствен бизнес.
Много малко от тях, обаче, имат истинска представа за уменията, които притежават или са придобили по време на работата си, от практикуване на някакво хоби или други лични занимания. Точно заради това сесиите по кариерно консултиране биха били полезни при идентифициране на компетенциите и съответно разкриване на нови, понякога неподозирани, възможности.

Пазете работодателската марка!

Всеки бизнес има клиенти и едни гневни бивши служи биха могли да нанесат сериозна вреда дори на търговската марка на компанията. Обратно, служителите, които са получили подкрепа от работодателя си, винаги говорят с добри чувства за тази организация. Разбира се не става дума само за спечелване на "червени точки" от потенциални клиенти. Компаниите трябва да се замислят и за привличане на бъдещи служители. Липсата на квалифицирани кадри и на хора със специфични умения все още не е преодоляна и бизнесът би трябвало да направи всичко възможно, за да остави "отворена вратата" за връщане на служителите, обект на съкращения и съответно за привличане на нови хора.

Как да помогнем на организацията си да оцелее?
  • Бъдете сигурни, че със служителите, обект на съкращения е разговаряно максимално честно и с цялата възможна доза уважение.
  • Създайте ясна комуникация. Това ще ви помогне да намалите слуховете (понеже не можете да ги избегнете съвсем).
  • Не давайте обещания, които не може да изпълните.
  • "Екипирайте" мениджърите си с умения да водят тежки разговори, свързани с промените на работното място.
  • Създайте възможност, най-добре на следващия ден, за индивидуални разговори със всеки служител.
  • Ако имате възможност пригответе писмени материали, които служителите биха разгледали по-подробно по-късно.
  • Бъдете колкото е възможно по-открити. Обяснете защо се налагат съкращенията и как евентуално бихте помогнали при търсене на нова работа, но не създавайте фалшиви очаквания.
  • Обмислете наемането на консултант в подкрепа на служителите.
  • Осигурете зали, където служителите биха могли да се срещнат с кариерните консултанти.
  • Дайте възможност на служителите си да се подготвят за търсене на нова работа в работно време – да подготвят CV, да използват интернет и т.н....
Не забравяйте тези, които остават на работа! Те може и да са спокойни, че няма да изгубят работата си, но се чувстват разстроени от това, че се разделят с колеги и приятели. Грижата за тези, които си тръгват, ще намали напрежението в тези, които остават!