Хората, които си търсят работа, често като че ли забравят, че участват в състезание ... поне докато не бъдат повалени или изхвърлени няколко пъти. Е, затова постоянно повтаряме, че трябва да се тренира, за да сте подготвени за състезанието.

Всъщност, тренировките може да се окажат значително по-трудни и мъчителни, отколкото е самият подбор / състезание. Пример ще дадем с бокса, ако и да не е много популярен сред жените.

Не пренебрегвайте тренировките за издържливост.
Все сте гледали филм, в който сте видели боксьори, които бягат, скачат, изкачват и слизат стълби, покоряват паркове, покриви, гори и всевъзможни терени.Тренирайте като боксьор... Няма значение къде, а колко. Боксьорите трябва да могат да издържат рундове от по 10-15 мин, както и да са готови за як бой.
Търсещите работа трябва да се подготвят по същия начин, подготвяйки се за разочарованията, използване на различни стратегии, учене и прилагане в действие на нови неща. И не само заради конкретна позиция, а за да градят кариерата си успешно върху умението да оцеляват, да тренират, да са във форма, да печелят.

Научете се да губите.
Не забравяйте, че конкуренцията е там, за да ви ступа (вземе работата под носа ви). Понякога противникът е по-голям, по-бърз, по-силен, но не задължително и по-подходящ. Понякога да си подходящ означава да имаш точния репертоар от умения, друг път – подходящ характер. Да се научите да губите и получавате откази може и да ви се стори трудно, но е част от предизвикателството пред съвременния човек. Трябва да носи на бой, но и да не се отказва! До победата.

Прилагайте стратегия.
Понятието технически нок-аут често е в следствие на правилна стратегия от страна на печелившия, като например пълно изтощаване на противника. Въпросът е дали вие използвате подходяща стратегия когато трябва? Да сте агресивни, дишайки във врата на работодателя, обаждайки му се и пускайки благодарствени писма? Да знаете какво да правите с мълчанието или отказа от страна на работодател? Защитавате ли интересите си, задавайки правилните въпроси, без да приемате негативната обратна връзка лично? Можете ли да кажете „не”, когато предлаганата ви позиция не отговаря на интересите ви?

Или използвате губещи стратегии като закъсняване, неугледен външен вид (дрехи, прическа, обувки, документи на хартия), CV, което не е съобразено с обявата и изискванията, липса на мотивационно писмо или copy-paste на изтъркан шаблон, спорадично кандидатстване на стотици различни обяви, липса на записки къде и за какво кандидатствате ... има ли смисъл да продължаваме?

Силата има значение.
Въпреки че вдигането на тежести е част от тренирането, това, което е още по-важно в бокса е да умееш да оказваш натиск. Същото важи и за търсещите работа – да могат да натиснат, огънат, разтегнат ограниченията и пречките, които се появяват пред тях. Което води до свиването или изчезването им.
Естествено, за да устоите на това напрежение ви трябва психическа стабилност и сила, както и за да преглътнете отказите от работодателите и да се възползвате от тях.

Състезавайте се, за да спечелите!
Никой работодател няма да ви даде работата в ръцете. Трябва да си я заслужите, да настоявате, да спечелите. Както в спорта, трябва да познавате опонентите си и техните слабости. За да спечелите трябва да познавате и своите слабости и да демонстрирате силата си. Ако трябва направете си таблица с изискванията на работодателя и това какво вие можете да му предложите. Използвайте този инструмент и за да се подготвите за самото интервю и да знаете какво да подчертаете.

Каква стратегия за нокаутиране използвате?
„Победата” трябва да е основна движеща сила във вашата стратегия за търсене на работа. Ако не планирате „зашеметителна” победа най-вероятно ще пропуснете и възможността да я осъществите.
За да ви наемат, работодателите трябва да ви харесат и да бъдат впечатлени от вас. Без план сте просто един боксьор, размахващ ръце докато падне изтощен. Настройте се за успех и действайте!


Цялата статия може да видите на:
http://blog.brazencareerist.com/2011/10/31/competitive-job-market-train-like-a-boxer/?utm_source=Brazen+Careerist+Community+Newsletter&utm_campaign=ce02723dfe-No_3_Newsletter&utm_medium=email