Разчупване на ледовете
Независимо дали сте отворковци (екстровертни) или задръстеняци (интровертни) на всеки му се е случвало да се окаже сред хора и да не се чувства на място. Причините може да са много и отвъд това колко отворен сте към чужди хора. Вижте какво правят някои колеги, на които често им се налага да присъстват на срещи, събития, форуми, нетуъркинг мероприятия:

 
Стратегия 1. Накарайте хората да говорят за себе си

Избирате някой, който ви харесва, на който се възхищавате или от който искате да получите информация. Отидете при този човек и го попитайте какво го води на срещата. Това със сигурност ще отвори темата за интересите и очакванията му, което е прекрасно начало на следващи дискусии.

 
Стратегия 2. Носете нещо впечатляващо, което ще привлече вниманието на хората и ще ги накара да говорят

Важна е уникалността и свежестта на идеята, а не да се правите на идиоти или фатално секси герои. Хората ценят чувството за хумор и автентичността.

 
Стратегия 3. Усмихвай се

Колкото и темерутски да се чувствате в момента, една усмивка няма да навреди. Напротив – ще ви улесни живота и повдигне настроението на хората около вас. В краен случай – и на вас самите.

 
Стратегия 4. Попитайте хората около вас какво правят най-често, за да разчупят атмосферата

Със сигурност не сте единственият притеснителен в групата. Този въпрос може да развълнува и заспала мечка през зимата и да създаде неочаквани поводи за забавление.

 
По-традиционни неща, които хората правят са: размяна на визитки, предварително проучване на хората, които ще присъстват, изпращане на и-мейли на онези, с които са си разменили визитки. Някои хора си поставят цел, като например да се запознаят поне с 5 души в залата, преди да се нахвърлят на храната и напитките. Други хора подготвят странни, остроумни, холистични въпроси, с които впечатляват аудиторията. Резултатът е голям интерес след официалната част към тях и поводи за нови запознанства.

 
Каквато и стратегия да ползвате, едно е неоспоримо – бизнесът се прави с връзки, познати, приятели, с информация. Колкото повече хора познавате, толкова по-интересен става животът ви.